Barbro – En kantor med många strängar på sin lyra

Barbro Wiskari, kantor i Valla församling, har många strängar på sin lyra. Hon är inte bara kantor i Valla och leder församlingskören där, hon leder också den välkända Tjörnkören och STOrkören. Dessutom är hon ordförande i Göteborgs stifts kyrkomusikerförening. Detta är en artikel Barbro har skrivit som först varit publicerad i Kyrkomusikernas tidning KMT.


Psalmsång. Foto Jim Elfström IKON

Göteborgs Stifts kyrkomusikerförening (GSKM) är en förening som sträcker sig från Strömstad pastorat i norra Bohuslän till Höks pastorat längst ner i södra Halland, och med Kinds pastorat i Västergötland som vår östra gräns. Göteborgs stift gränsar till Karlstads, Skaras, Växjös och Lunds stift. Det är en stor förening med ca 260 aktiva medlemmar och ytterligare 140 fristående och pensionärer.

Historiskt är Göteborgs stift starkt präglad av den gammalkyrkliga, schartauanska, traditionen där ett stort allvar har präglat förkunnelsen och kulturen i församlingarna.  Idag känns den traditionen bara av i vissa delar, men självklart har stiftet haft en del smärtsamma strider med början i 60-talet när en ny tid och nya tankar också trängde in. Det är med bakgrund av denna tradition intressant, att Göteborgs stift var först i Sverige med att bilda en organist – och kantorsförening!

Redan 1899 togs initiativet att bilda en stiftsförening, alltså två år före den nationella organisationen. Vid denna tid var Elfrida André domkyrkoorganist i Göteborg, landets första kvinnliga organist som 1857 fick avlägga organistexamen med dispens för sitt kön.

Målsättningen i göteborgsföreningen var, liksom i den nationella och de övriga snabbt växande  stiftsföreningarna, att arbeta för kyrkosångens och kyrkomusikens höjande, att verka för enighet och god anda inom organist – och kantorskåren och en förbättrad ställning i kyrkan. Ännu idag arbetar och verkar GSKM efter samma ledord: att kyrkomusikens och sångens kraft och pedagogiska funktion skall tas tillvara, att samla så många kyrkomusiker och musikpedagoger som möjligt för att kunna stötta varandra. Dessvärre har inte kyrkans musiker en så stark ställning i kyrkligt beslutande organ som vi skulle önska.

GSKM har ett gott samarbete i stiftets musikkonsulent Ulrika Melin Larsson, som är adjungerad i styrelsen. Vi samordnar verksamhet och utbildningsdagar och har därmed en god relation till stiftet. Våra stiftsombud är också adjungerade i styrelsen, det ger en viktig puls i styrelsearbetet med resonemang om frågor och problem som finns i församlingarna. En ytterligare viktig samarbetspartner är Sensus studieförbund. Förhoppningsvis ska vi i framtiden kunna hitta en lämplig nivå i kontakten med kyrkomusikerutbildningen i Göteborg. Initiativ har tagits och viljan finns från båda håll. Vi har i Göteborg sedan 1990-talet ett centrum för orgelforskning, som bl a utmynnat i Göteborgs Internationella Orgelakademi vartannat år.

Styrelsen träffas oftast tre gånger per termin och nu under hösten siktar vi på fortbildningsdagen i samband med årsmötet som alltid sker i slutet av januari. Fortbildningsdagen skall belysa och lyfta upp de initiativ som tas i frågan om orgellektioner och annan musikundervisning i församlingarna. Det är ett stort problem med för få sökande till organist och kantorsutbildningarna, och många har säkert fått känna av att det är problem att få vikarier i församlingarna. Vi musiker har en lång väg att gå innan färdigheten finns att kunna klara en hel högmässa, eller förrättningar med krav på stor repertoar och kunskap i flera genrer. På årsmötesdagen vill vi ta upp de initiativ som tagits i några av stiftets pastorat, och uppmuntra till fler kreativa sätt att samarbeta och tänka nytt i denna viktiga pedagogiska uppgift.

Styrelsen består av Barbro Wiskari, ordförande Fredric Ogeus, vice ordförande Johanna Detert, sekreterare Gustaf Malmqvist, kassör Kerstin Odeberg, Ann-Catrin Björnberg och Hans Davidsson, styrelseledamöter.

Barbro Wiskari, ordförande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.