Svenska kyrkan har fått en ny kyrkohandbok

Efter många långa diskussioner, remisser och överläggningar, så har Svenska kyrkan den 23 november beslutat om en ny kyrkohandbok.


Kyrkomötet 2017, andra sessionen 21-23 november

En kyrkohandbok är en manual för hur vi får fira våra gudstjänster och också ett sätt på hur vi gestaltar vår tro. Det är givetvis viktigt hur vi använder orden.

Det har varit mycket diskussion om kyrkohandboken och framför allt musiken i kyrkohandboken. När det gäller musiken så beslutade kyrkomötet den 23 november var att det skulle tillsättas en expertgrupp, som får arbeta vidare med  musiken.

Besluten om kyrkhandboken tog närmare två och halv timme att gå igenom och det var historiskt när beslutet togs. Det är 31 år sedan en ny kyrkohandboks antogs av kyrkomötet.

En kyrkohandbok är inget som kyrkan tar lätt på. Läronämnden, församlingar, kyrkomötet, biskopsmötet, alla har varit involverade i framtagandet. Under tisdagen 21 november diskuterade kyrkomötet kyrkohandboken i närmare tio timmar och ibland rörde sig diskussionen på en hög teologisk nivå för oss vanliga lekmän. Men det var också ett bevis på den kompetens som vi tillsammans har i kyrkomötet, och att kyrkhandboken är inget någon ser lätt på.

Nu har vi fått en kyrkohandbok som ska börja användas pingstdagen 2018 i Svenska kyrkan.

Ja till ny handbok, med stor majoritet>>

Kyrkans Tidning: Nu har kyrkomötet antagit kyrkohandboken>>

Tidningen Dagen: Omröstningen klar, nya kyrkohandboken antagen>>

https://www.svenskakyrkan.se/kyrkohandboken

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör
ledamot av kyrkomötet

Kyrkans Tidning skriver följande från presskonferensen:

Antje Jackelén: Glädje att kyrkan har ny handbok

Ärkebiskop Antje Jackelén, kyrkomötets ordförande Karin Perers, Centerpartiet, gudstjänstutskottets ordförande Sofija Pedersen Videke och Torvald Johansson, domkyrkoorganist i Strängnäs och ledamot för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan i kyrkomötet presenterade handboksbeslutet under en presskonferens efter kyrkomötets beslut.

– Jag kan med glädje konstatera att Svenska kyrkan nu har en ny kyrkohandbok, antagen med en bred majoritet i kyrkomötet. Debatten i kyrkomötet fördes med lidelse och respekt, det känns bra efter ett arbete som delvis präglats av mycket kritik, smärta och missförstånd, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

– Nu finns det en förväntan i Svenska kyrkan över att få ta emot handboken vid pingst och många använder ordet ”gudstjänstglädje” när de talar om handboken.

Handboksförslaget innehöll fastställda musikserier, nu öppnas för kompletterande musik. Är det bra, eller dåligt?

– Jämfört med 1986 års kyrkohandbok var handboksförslaget redan mer öppet, och jag tycker att tilläggsyrkandet var bra. Det ligger i linje med vad kyrkostyrelsen vill, det visar besluten om en översikt om forskningen om den tidiga kyrkomusiken, en musikplattform och ett musikråd.

– Beslutet visar att arbetet med kyrkomusikalisk och liturgisk utveckling fortsätter. Och jag tycker om att ett exempel på kompletterande musik som nämnts är samisk musik, det speglar utvecklingen i relationen mellan samerna och Svenska kyrkan. Men nu måste kyrkostyrelsen omvandla beslutet till ett tydligt uppdrag, säger hon.

Blir det en bilaga eller ett digitalt musikbibliotek av den kompletterande musiken?

-Det är för tidigt att svara på.

Vad är det bästa i handboken?

– Dopets ställning har framhävts genom att en doppåminnelse införts. Det är jag glad över, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Torvald Johansson, kyrkomusiker och ledamot för Posk i kyrkomötet och gudstjänstutskottet, var den som la yrkandet till kyrkomötet.

– Jag var mest en budbärare. Gruppledarna hade enats om ett yrkande som jag lade fram.

Men Torvald Johansson är engagerad i handboksfrågan, han har motionerat i frågan och önskat att handbokens texter om tro bekännelse och lära skulle vara fastställd, men musiken fri.

-Nu är musiken är fri, om kyrkoherden fattar beslut. Och domkapitlet kan överpröva besluten.

Han hoppas att de kyrkomusiker som varit kritiska och besvikna kan se att detta kan bli bra.

-Om de lugnar sig kan de kanske känna att det inte är kört. Nu öppnar vi för en kontinuerlig utveckling av det musikaliska utbudet, så de som tyckt att utbudet varit för litet, kan lugna sig.

Hur det ska arbetet se ut?

– Det vet jag inte. Men jag ser fram emot att en expertkommitté bjuder in öppet. Jag hoppas på att det blir så, jag tycker att beslutet är tydligt i det.

Hur länge tror ni att kyrkohandboken kommer att hålla:

– Kortare än 31 år, som den nuvarande kyrkohandboken, säger Karin Peres

– Tio år, kanske, säger Torvald Johansson.

– Jag kommer nog att få uppleva några till handböcker, men de kanske inte kommer att vara tryckta, säger Sofija Pedersen Videke.

– Vissa tror att detta blir den sista handboken, den sista tryckta. I digitaliserad form kan det komma fler, men det vet jag inte, säger ärkebiskop Antje Jackelén

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.