Bloggpredikan: Det levande ordet

Vem är den där mannen som talar så att hjärtan blir brinnande och som talar på ett sätt som ingen annan människa har talat förut?


Det hela utspelar sig i Jerusalem, människor har samlats för att fira lövhyddohögtiden, den högtid då man påminner sig om israeliternas ökenvandring ur Egypten till landet Kanaan. Mitt i detta firande kommer Jesus till Jerusalem och börjar tala och undervisa.  Och hans ord och undervisning berör människor i grunden. Så mycket att den väcker konflikt bland människorna. Vem är den mannen?

Några blev helt övertygade om att han måste vara Messias, några andra säger att han är en profet. Ytterligare andra avfärdar alltihop eftersom inte detaljerna stämmer. För efter vad de hade hört så var Jesus inte ifrån Betlehem, utan från Nasaret där han var uppväxt. Därför bygger de upp en mur av argument till varför de skall kunna avfärda Jesus ord. Ingen profet kommer ifrån Galileen. Slut på diskussionen. Men så finns där också Nikodemus, som fått sin nyfikenhet väckt och vill ta reda på mer.

Olika karaktärer inom oss
Kanske kan vi känna igen oss själva i detta när det kommer till vår tro? Och det är möjligt att vi har alla de här olika karaktärerna inom oss. Vissa dagar är det lätt att tro, och närheten till Gud känns lika självklar som för de som hörde Jesus tala där på torget. Andra dagar fastnar vi i vår mur av argument, som de laglärda. Och i vår inre diskussion försöker vi bevisa något som orimligt gällande vår tro. Och detta blir ett sätt för oss att hålla Gud på avstånd. Och andra dagar finns Nikodemus där, undrande och utforskande.

Och just Nikodemus kan få bli en förebild för oss. Han vill få reda på vem Jesus är, han vill veta mer. I dagens evangelietext får vi en påminnelse om att våga utmana vår bild av Gud och hur Gud talar till oss. För Gud vill vara mitt ibland oss och vill tala med oss.

Många olika uttryck
Det levande ordet tar så många former. I sånger och psalmer, i ord och ton, i mötet mellan människor, i bibeltexter, i talet om Gud och i samtalet med Gud. Det levande ordet vill beröra oss på djupet och utmana oss.

Men hur känner vi igen det levande ordet när det är mitt ibland oss? Visst kan man önska att det skulle finnas en checklista eller någon skriftlig avsändare.

Det vi kan ta fasta på är våra och andra människors erfarenheter av när Gud har varit nära och hur det har känts. I evangelietexten säger några ”Aldrig har någon människa talat som han” och vi kan tänka oss att Jesus tilltal berör på djupet, det känns och kommer oss nära. Och i dagens episteltext från Romarbrevet kan vi läsa:

Skönt ljuder stegen av dem som bär bud om goda ting.

Guds ord talar befrielse för människor, det är också ett kännetecken som vi kan hålla utkik efter.

Fastan en möjlighet
Om en dryg vecka inleds fastan, och kanske kan årets fasta få bli ett tillfälle att utforska mer av vem Gud är och hur Gud talar till dig. Ett tillfälle att få ta fram din inre Nikodemus. En tid då du får utmana och utforska, låta Gud beröra dig. I ord och ton, i mötet med människor, i bibeltexter och i samtalet med Gud.

Det finns olika sätt att göra det, för någon kanske det är att bestämma sig för att läsa bibeln varje dag under fastan, det finns bibelläsningsplaner som man kan följa. För någon annan kan det vara att be varje dag, för sig själv, för sina nära och vår värld. För någon tredje kanske det är något annat

Den här fastan kan bli en upptäcktsresa. Men det är ingen ensamresa, utan Gud är med och delar den. Och vi kan låta psalmen som vi sjöng nyss få bli till en bön för vår fastetid:

Nära vill jag leva, nära dig, min Gud
I din omsorg finner själen ro
I din kärlek kan min kärlek gro

Amen.

Ninnie Alstersjö

Präststudent som predikade i Klövedals kyrka den 24 februari 2019.

 

Söndagens text:
Evangelium enligt Johannes kapitel 7, vers 40-52

Några i hopen som hörde detta sade: ”Han måste vara Profeten”, och några sade: ”Han är Messias.” Men andra sade: ”Inte kommer väl Messias från Galileen? Säger inte skriften att Messias skall vara av Davids ätt och komma från Betlehem, byn där David bodde?” Så blev hopen oenig om honom.
Några ville gripa honom, men ingen lyfte sin hand mot honom. När deras folk kom tillbaka frågade översteprästerna och fariséerna: ”Varför har ni inte tagit hit honom?” De svarade: ”Aldrig har någon människa talat som han.” Då sade fariséerna till dem: ”Har ni också blivit vilseledda? Finns det någon i rådet eller bland fariséerna som tror på honom? Men den stora hopen, som inte kan lagen, den är förtappad.” Nikodemos, som själv satt i rådet och som tidigare hade sökt upp Jesus, sade: ”Inte dömer väl vår lag någon utan att man först har hört honom och tagit reda på vad han gör?” De svarade: ”Är kanske du också från Galileen? Se efter i skriften, så skall du finna att ingen profet kommer från Galileen.”

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.