Att drabbas av förlossningsdepression

En förlossningsdepression sätter spår. Den kan vara svår att prata om, det är både tabubelagt och kan innebära en hel del skam. För att öppna upp så bjuder vi in till föräldrafrukost om förlossningsdepression den 27 april i Klövedals församlingshem. Den riktar sig till alla, så väl till drabbade föräldrar, både mammor och pappor, som andra närstående. För många berörs när någon blir deprimerad.


Barn och vuxen på strand vid solnedgång Linda Mickelsson IKON

Det är alltid viktigt att prata om det svåra. För att komma vidare tänker jag och inte behöva känna sig så ensam. Och även om jag själv inte drabbats av just förlossningsdepression ställde jag några frågor till Mikaela Björkman som är den som föreläser den 27 april. Jag är stolt över att jobba i en organisation som vågar belysa även det mörka, och som är bra på det.

Mikaela Björkman har själv varit med och startat den ideella organisationen ”Mamma till mamma” dit drabbade kan höra av sig och få råd och hjälp. Hon drabbades själv av förlossningsdepression 2016 och jobbar till vardags som barnmorska.

Varför det är viktigt att prata om förlossningsdepression?
”Många av de föräldrar vi möter upplever att de inte haft kunskap om förlossningsdepression innan de själva drabbades, vilket gjort att de inte förstått VAD som varit fel, bara att något inte varit som det borde. Om vi pratar mer om förlossningsdepression (och psykisk ohälsa i allmänhet) blir stigmat mindre, skulden och skammen kan minska hos dessa föräldrar och därmed kan det kännas lättare att söka hjälp. Även anhöriga behöver känna till mer om förlossningsdepression, för kanske är det någon i ens nätverk som är den första som märker av att något inte stämmer och kan hjälpa familjen att söka hjälp, eller ge praktiskt stöd.”

Hur vanligt är det?
”Förlossningsdepression (och graviditetsdepression) drabbar ungefär 25.000 föräldrar per år i Sverige. Båda föräldrarna kan drabbas, vilket är än mer okänt. Det är vanligare med depression hos pappan/partnern om mamman är deprimerad, men även ”endast” pappan kan drabbas. Något som det pratas ännu mindre om.

Studier visar på att 8-15% av kvinnor drabbas av förlossningsdepression (beroende på om man inkluderar lätta depressioner eller om man bara har medelsvåra och svåra). Ungefär 10% av alla gravida drabbas av depression under graviditeten och om den inte behandlas övergår det till en förlossningsdepression efter att barnet är fött.”

Vilka konsekvenser kan det bli?
”Depression under den perinatala perioden (från graviditet och upp tills barnet fyllt 1 år) innebär risk för anknytningsproblem för barnet, inte bara i början utan det kan sitta i under hela livet att ha svårt att knyta an till personer. Även kognitiva och emotionella konsekvenser hos barnet har setts genom livet. Utöver konsekvenser för barnet så drabbar ju detta såklart den som är sjuk, men också närstående/den andra föräldern. Ibland blir utmaningen för stor för familjer och det slutar i separation, som de många år senare anser kunnat undvikas om de hade fått bra stöd och hjälp.”

Varför är du en av medskaparna till organisationen ”Mamma till mamma”?
”Jag drabbades av en förlossningsdepression 2016 när min dotter föddes. Egentligen blev jag deprimerad under graviditeten, men förstod inte det då. När jag var i vecka 11 i graviditeten fick jag en hjärtinfarkt och där någonstans är i stort sett alla mina minnen från den graviditeten slut. Tyvärr fångade ingen upp det, men när vår dotter var 5 veckor gammal insåg jag själv att det var en depression (jag är barnmorska och hade skrivit min magisteruppsats om förlossningsdepression fyra år tidigare). Jag kontaktade BVC och fick fantastisk hjälp.

Via en stödgrupp på Facebook insåg jag hur viktigt det var att få prata och ställa frågor till någon som var/hade varit där och förstod tankarna och känslorna som fanns där. Via den gruppen fick jag kontakt med Karin Cupido Eriksson som nämnde att hon hade en idé gällande en organisation som kunde ge lekmannastöd till drabbade kvinnor. Då hade jag tillfrisknat från depressionen (även om konsekvenserna av den fortfarande finns) och ville vara med och öka kunskapen kring perinatal depression samt ge stöd och bygga upp en stödplattform för drabbade föräldrar.”

Får man ställa frågor till dig på plats?
”Det går jättebra att ställa frågor både under och efter föredraget. Det kan vara skönt att få ”ösa ur sig”.

Tina Augustsson

Kommunikatör Svenska kyrkan Tjörn

Föräldraföreläsningen med Mikaela Björkman är i Klövedals församlingshem den 27 april kl 9.00. Anmälan senast 17 april till Josefin Ulmfelt Tel.0733-230537 Mail:josefin.ulmfelt@svenskakyrkan.se
Kostnad 50 kr. 

Mikaela Björkman har även skrivit en bok på samma tema. 

Vill du komma i kontakt med Mamma till mamma?

Vill du ha någon att prata med? Våra präster och diakoner finns till för dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.