Vikten av att mötas

Jag jobbar som präst i Svenska kyrkan Tjörn och jag är också verksamhetschef för Stenkyrka församling. Där har jag ansvar för personal, ekonomi, verksamhet och även kyrkan. Eftersom Skärhamns kyrka är föreningsägd och jag sitter i styrelsen för den


Ledningsgrupp vid havet intill Åh Stiftsgård

Det blir mycket administration och tänk i den delen av min tjänst. Och möten, många möten. Ibland känns det som det tar för mycket av min tid med församlingsborna och arbetslaget. Men jag tänker att skall allting fungera bra, måste det finnas ledning och styrning. Bra strukturer som skall underhållas och att vi jobbar utifrån vår vision och följer de budgetramar vi har.

Tänka på prov
Möten blir nödvändiga för kommunikation mellan de olika församlingarna och personer och yrkeskategorier och för att ge information vidare. Att diskutera tillsammans och prov tänka.

I dag är vi i ledningsgruppen, som består av alla verksamhetscheferna, ekonomichef, pedagogansvarig, kyrkogårdschef, kommunikatör och kyrkoherden, på ett ledningsgruppsdygn.

Det är väldigt bra att få åka iväg och tänka till punkt. Att få diskutera övergripande frågor och fundera på nya saker.

Vacker miljö
Vi är på Åh stiftsgård och det känns bra. Vackra omgivningar, god mat och bra utrymmen att finnas i. Att få komma ifrån vardagen och byta miljö, är alltid bra. Det känns också bra att få vara här som bara vuxen, arbetskamrat. Vi är här på konfirmandläger ibland och då är det ett helt annat perspektiv.

Att få umgås med varandra, när det inte är verksamhet är livsviktigt. Vi lär känna varandra på ett annat sätt och få tid till att lyssna ordentligt till varandra.

Prata till punkt
Vi använder det goda samtalet som jag skrivit om tidigare som metod. Det innebär att den som talar blir lyssnad till, inte avbruten och får prata till punkt.

Vi prov tänker mycket och vi har högt i tak med stor respekt för varandra.

Till detta dygn skulle vi ha läst en bok, Gud Återkomsten av Joel Halldorf.

Han säger att vi i dag lever i ett postsekulärt samhälle och hur vi skall förhålla oss till det när vi pratar om religion. Han menar att vi idag som lever i ett av världens mest sekulära länder helt plötsligt talar om religion och många människor offentligt oblygt talar om sin tro. Vad betyder det att religionerna kommer tillbaka och vad gör det med oss.

Acceptera olikheter
Han beskriver hur vårt förhållande sett ut till religioner och demokrati genom tiden och vart vi är idag. Han pratar om en postsekulär kompetens som innebär att praktik är viktigare än teori och att vi måste acceptera att olika sanningsanspråk lever sida vid sida. Vi behöver inte hålla med om allt, men vi behöver inte heller förbjuda allt vi ogillar.

Detta innebär när vi lever i ett mångkulturellt samhälle att vi kan hitta ett sätt att förhålla oss till varandra. Han säger att vi skall göra det genom att bygga gemenskap och möta varandra ansikte mot ansikte och vi skall göra det med ödmjukhet, tolerans och tålamod.

Ser olika saker
Det är intressant när många läser samma bok och som vi skall diskutera den. Vi har alla med vårt eget i ryggsäcken som präglar det vi ser och hur vi tolkar.

I ledningsgruppen så fick vi alla säga vad vi tyckte om boken, vad som var viktigast för oss. Och det kom fram helt olika saker och en del var lika. Vi skall fortsätta diskutera det i dag.

Tappar berättelserna
Jag tänker att hur vi förhåller oss till det som vi vet i dag, att barn och unga har tappat berättelserna från bibeln. Det är lika naturligt att umgås i muslimska miljöer som kristna och de unga ser hur muslimer lever med sin tro på ett helt annat sätt än vi kristna. Det smittar av sig och det kan man se i miljöer där det är barn och unga från olika trostillhörighet.

Alla målar ägg
Men jag tänkte på våra påskvandringar vi har haft i veckan. Vi hade en grupp av kvinnor från integrationsprojektet, kvinnor med olika bakgrund, från olika länder och olika trostillhörighet. Vi satt där och pratade om vad vandringen hade lockat fram i oss och vad påsken betyder för oss. Det som slog mig efter ett tag var att alla oavsett var de kom ifrån målade påskägg och firade våren/påsken på något sätt. Det gjorde mig glad, vi har mer gemensamt än vad vi tror och vill vi hitta likheter så gör vi det.

Tillsammans flytta berg
Det bevisar också Halldorfs teori, att vi tillsammans, ansikte mot ansikte möts och ser varandra. Då kan vi tillsammans flytta berg.

Jag tänker att det är så när vi träffas i ledningsgruppen, vi är alla olika och har olika professioner och olika bakgrund, även om vi alla är kristna. Men vi får mötas ansikte mot ansikte och tänka tillsammans. Vi ser på varandra med vänliga ögon och vi tillsammans kan förändra och vill göra Svenska kyrkan Tjörn tillsammans.

Jaana Pollari Lindström

Präst Svenska kyrkan Tjörn och arbetsledare Stenkyrka församling

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.