Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josef Davids son

knyter Jesus till traditionen.


Kung David, väldigt europeiskt målad, med sin harpa.

Under vintern har jag skrivit en rad inlägg här om Jesus jordiske far Josef. (Josef teologen, Josef den föraktade gubben, Josef snickaren och Den arge Josef). Det är bloggposter jag är stolt och glad över så läs gärna dem! Jag tänkte nu avrunda serien med en pusselbit som saknats; Josef Davids son.

Det verkar från evangelierna som att Maria är från Levis stam. Hennes släkting Elisabet lever ju med en präst som blir stum sedan han offrar i templet. Leviterna är prästsläktet bland judarna så det är på sitt sätt en viktigt härstamning för Jesus, han som kommer vara den sanne översteprästen som står som länken mellan himmel och jord.

Men via släktträd och det vi kallar julevangeliet får vi höra att Josef genom sin härkomst hörde till Davids ättlingar. Det är genom honom, fosterpappan, som Jesus kommer att räknas som det. Det är sedan återkommande i evangelierna att Jesus kallas för ”Davids son”. Det är ett uttryck som mer eller mindre betyder samma sak som Messias och går tillbaka på ett löfte i samuelsböckerna om att det ska komma en rättfärdig kung i Davids efterföljd och under denne ska det vara ett gott och tryggt rike. Ingen av kungarna efter David har sedan levt upp till det och vid Jesus tid har kungaätten upphört sedan länge men folket hoppades ändå att det löftet till slut skulle uppfyllas eftersom det var Gud som gett det.

Jag tror också att det kan ha varit en rätt stor grej att vara ättling till David. Sånt som folk visste om en i ett traditionellt samhälle. Det är rimligt att de som hörde talas om Jesus också fick höra om det innan de träffade på honom personligen.

Så även detta är ett område där Josef spelar stor roll. Det är genom honom Jesus är Davids son, och det är säkert genom honom han fått höra vad det betyder.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.