Is Religion the Problem or the Solution: Especially in the Middle East? – David Rosen 2010


”Det är en stor glädje för mig att få hålla en föreläsning till Krister Stendahls minne – han är nog den teolog som jag oftast citerar!” Så inledde rabbin David Rosen sin föreläsning i en fullsatt Storkyrkosal den 8 november.

Rubriken för hans föreläsning var ”Is Religion the Problem or the Solution – Especially in the Middle East?” Och hans svar på den frågan var “Ja! Religion är både en del av problemet och en del av lösningen. Och det är vår sak att se till att den i allt högre grad blir en del av lösningen.”

Ytterst få konflikter i världen har sin grund i religionen, men religion är ofta inblandad i konflikter. Varför är det så? Att säga att det inte är ”sann” kristendom, judendom eller islam som används som argument i konflikter är att smita från sitt ansvar, menade David Rosen. Rabbinsk tradition säger att religionen både är ett livselixir och ett dödselixir. Vi måste ta ansvar för hur vi använder religionen – det är när den blir förenad med världslig makt som den blir dödlig.
Orsaken till att religionen så lätt kan utnyttjas för att så hat och splittrring är att den är knuten till vår identitet, menade David Rosen. Vi demoniserar den religiöst ”Andre” och därmed gör vi religionen till en del av problemet. (Därmed dock inte sagt att sekularismen inte har våld och förtryck på sitt samvete – det räcker med att nämna Hitler, Stalin och Pol Pot.) Det gäller att finna ett sätt att förstå identitet på ett konstruktivt sätt, där den inte isolerar oss från de ”Andra” utan får oss att räcka ut en hand till dem

David Rosen noterade med oro att konflikter i dagens värld blir alltmer ”religioniserade”. För 15-20 år sedan spelade religion ingen stor roll i konflikten i Israel/Palestina. Men idag framställs den alltmer som en konflikt framför allt mellan judar och muslimer, som en konflikt om heliga platser snarare än en konflikt om land.

Ett problem, menade David Rosen, är att de religiösa ledarna inte har dragits in i fredsprocessen. Det fanns inga religiösa företrädare med när Yasir Arafat och Yitzhak Rabin skakade hand på vita husets gräsmatta, den amerikanske förhandlaren George Mitchell har inte träffat några religiösa ledare vid sina resor i Israel/Palestina idag. Genom att ignorera dem riskerar man att göra dem till en del av problemet, medan man genom att engagera dem skulle kunna göra dem till en del av lösningen.
Samtidigt engagerar sig de religiösa ledarna alltmer i dialog, och för att ge sitt bidrag till konfliktens lösning, något som David Rosen själv har en stor del i.
Detta var den andra Krister Stendahl Memorial lecture, och den arrangerades, liksom förra året, i samarbete med Paideia, the european Institute of Jewish Studies in Sweden.


Helene Egnell

Sidan skapad av Malin Norrby