Elux


elux

 

Mariestad som Västervik, Alingsås och några städer till… utan Electrolux. Det känns konstigt. Elux har varit en del av stadens liv. Så många människor som har jobbat där, så många som har haft en period i livet sitt arbete där, så många som har gått in genom portarna under åren. Jag har själv aldrig gått in genom portarna, men det har känts som ett extra  +poäng, att ha ett skylskåp eller frys tillverkat i Mariestad. Liksom att ha köksrulle från Kfors.

”Så snart du ser den stora skylten med Electrolux på höger sidan av vägen, så ska du svänga till vänster”. Så har jag beskrivit vägen till oss för de som kommer från E20 från Göteborgshållet. Ja, folk kommer väl att hitta hem till oss ändå, dessutom har många gps nu förtiden, och därför behövs oftast inga vägbeskrivningar mera.

Det är stora fabriksytor i bästa läge, det är frågan om, och man kan ju hoppas att de delarna närmast Tidan blir reserverade för husbygge. Tidan är fantastiskt just där, vild och strömmande, med fågel, fisk och mitt emellan. Det kunde bli en enormt fin boendemiljö, så precis invid djungeln. Vi får se om något annat företag nappar på att starta något. Då kan det bli nya jobb.

Jag säger inte: det blir nog bra. Det blir kanske bra i långa loppet. Det kan finnas nya möjligheter vi inte har räknat med. Men för den enskilde som har blivit av med jobbet, och för hens familj och barn blir det inte automatiskt bra. Problem brukar inte lösa sig av sig själva.  Samhället (dvs vi andra) måste stötta och hjälpa och uppmuntra. Ge möjlighet till omskolning eller vidareutbildning för att man ska kunna byta till ett tryggt och relativt välbetalt arbete.  För sådana finns det inte gott om. I bästa fall kan det bli en omstart för den enskilde människa som blir av med sitt arbete på Elux. I bästa fall kan det bli en omstart för Mariestad.  Ännu viktigare blir det att statliga och regionala arbete finns kvar i Mariestad. Länsstyrelsen, Skatteverket, regionen, polisen, kriminalvården. De arbete finns. De behövs även i framtiden. Och det är politiker som bestämmer var de finns. Bara i storstaden, kanske även i de regionala lite större städer som Skövde och Örebro, eller kanske också i de mindre städerna, som  Mariestad. Företagen gör som de vill. Myndigheter gör som vi gemensamt bestämmer. Det är inte någon naturlag som gör att t.ex. hela Svenska kyrkans datanätverksarbete finns i Uppsala. Som om det inte redan finns tillräcklig med folk där. Det är våra egna beslut att det blev så. ettor och nollorDumheter så klart. Om några borde datanissar veta att de kan jobba var som helst ifrån. Sånt arbete kunde lätt ha hamnat i Orsa Finnmark. Eller i Övertårneå. Eller i Gullspång. Eller i Mariestad. Det hade kanske även funkat bättre då?

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.