I många konfliktdrabbade länder finns en önskan hos yngre generationer att utvecklas, få nya perspektiv och bryta skadliga traditioner och livsmönster. Men situationen, samhället och gamla synsätt gör det svårt. I Irak stöttar Act Svenska kyrkan ungas engagemang och tillsammans med 27-åriga Mohammed bygger vi vägar till förändring och framtidshopp.
När Mohammed Shaker talar verkar han mycket äldre och mer erfaren än sina 27 levda år. Han kommer från Syrien men bor i Irak. När revolutionerna bröt ut 2011 flydde han sin födelseort Damaskus.
Som tonåring var Mohammed aktiv och engagerad med ett stort samhällsintresse och som vuxen började han arbeta som journalist. När situationen i Syrien blev för farlig var han tvungen att fly sitt land och lämna allt utom sitt engagemang bakom sig.
I Irak träffade han andra aktivister som delade åsikter om att något behöver göras för Iraks unga.
Sår från år av konflikter och föråldrade attityder
Irak är ett land vars historia är präglad av konflikter. Unga i Irak lever inte bara med egna erfarenheter från krig och konflikt. Deras liv påverkas också av tidigare generationers rädsla, trauman och överlevnadsstrategier. En stor andel unga människor som lever i konfliktdrabbade länder, där arbetslösheten är hög, våld och otrygghet utbredd och sociala trygghetssystem har fallerat eller inte finns tillgängligt för alla, mår väldigt dåligt. De har alldeles för få möjligheter till att samlas på trygga platser och dela sina tankar, delta i fritidsaktiviteter, odla intressen, lära sig nya perspektiv eller få en praktikplats. Arbetslösheten i Irak är utbredd och den psykiska ohälsan för många är påtaglig.
Mohammed vet att de ungas mående är en viktig barometer för hur ett samhälle kommer att utvecklas.
– Den yngre generationen är nyfiken på omvärlden, de vill studera vidare, lära sig mer, ha en praktik som kan ge erfarenhet och öppna upp möjligheter till att välja mer meriterande yrken, berättar Mohammed.
– Men här i Irak pressas yngre av den äldre generationen, som många, generellt sett, är mycket rädda för förändring. De är rädda för att själva behöva förändras och de är rädda för att be om förändring. De vill att ungdomar ska skaffa sig ett jobb direkt efter grundskolan. Vilket arbete det är spelar ingen större roll. De ska bara ha ett yrke och sätta mat på bordet så som det alltid varit.
Men att få ett arbete är riktigt svårt i Irak och många arbetsgivare kräver erfarenhet från arbetslivet. Att ha haft en praktikplats kan hjälpa men att få det är nästan lika svårt. Det leder till att en stor grupp unga sitter sysslolösa och riskerar att ta till destruktiva metoder för att klara av sitt liv.
Viljan att öka sin kunskap
Rädslan för förändring, för olikheter, ihop med de begränsade möjligheterna att lära sig om nya perspektiv, får många unga att känna sig instängda och kan leda till fördomar och konflikter. Mohammed förklarar att i de områden där han arbetar, känner till exempel olika religiösa grupperingar inte till varandras trosuppfattningar. I stället för att närma sig varandra sprids åsikter om stereotyper baserade på okunskap och rädslor. Men det finns många som har en vilja att öka sin kunskap.
Youth Speak (”De ungas talan”), organisationen där Mohammed arbetar, erbjuder aktiviteter för att värna ungas drömmar, välmående och möjligheter. Youth Speak finns i staden Dohuk där många unga är flyktingar, antingen internflyktingar från ISIS terrorstyre eller från kriget i Syrien på andra sidan gränsen.
– Act Svenska kyrkan väljer att samarbeta med Youth Speak just eftersom de utgår från ungas egna behov och idéer. De har fungerande strategier för unga att utifrån trygga förutsättningar skapa sina egna möjligheter, göra sina röster hörda och bygga egna erfarenheter av att leva tillsammans trots olikheter, förklarar Anna Levin, programsamordnare hos Act Svenska kyrkan.
Mohammed, som är projektsamordnare hos Youth Speak, är stolt över sin förmåga att nå ut till många ungdomar och förklarar att de välkomnar alla, oavsett bakgrund, kön eller åsiktstillhörighet.
– Vi vänder oss till alla unga och har ingen specifik åldersgrupp heller. Vi har faktiskt en dag vi kallar ”barndagen”, då till och med yngre barn får komma och lära sig om de olika verksamheterna.
Fem klubbar av hopp
Just nu har Youth Speak fem olika så kallade klubbar. Ungdomarna har själva skapat dem utifrån sina intresseområden. Det finns en bokklubb, en miljöklubb, en fredsklubb – som även berör frågor om hälsa och mående, en konstklubb och en idrottsklubb.
– Vi ser ett alltmer växande intresse för musikaktiviteter så snart har vi kanske en musikklubb också, ler Mohammed.
Organisationen Youth Speak började som en sida på Facebook. Mohammed och två av hans kollegor startade den och nådde på det sättet ut till intresserade personer. Ganska snart insåg de att de flesta unga i Irak använder Instagram. Nu finns organisationen i flera sociala kanaler och har även engagerade volontärer – ungdomar som är involverade i verksamheten och som vet var andra unga med liknande intressen och behov finns.
– Ungdomarna har olika sociala forum där de omvärldsbevakar sina intresseområden, till exempel ”miljö”, och delar nyheter och frågor med varandra. Mitt jobb är att först få dem att förklara vad de vill göra. De får lära sig att skriva ansökningar för olika projekt och de behöver förklara vilka olika verktyg de behöver. Jag sammanställer behoven och ansöker i min tur hos kommunen och olika myndigheter om de tillstånd som kan tänkas behövas.
Att jobba med ungdomar som vill utvecklas är min dröm. Jag är beroende av att höra olika åsikter, att diskutera synsätt och att ge möjligheter till en bättre framtid.
Mohammed Shaker
Mohammed brinner verkligen för sitt jobb och anser att han har sitt drömyrke. Han var själv en gång i tiden en av de ungdomar som kom från svåra omständigheter men hade drömmar om att utvecklas.
– Jag känner att det finns så mycket att göra här, förklarar han. De unga är framtiden. Det de lär sig idag kan de genomföra imorgon. Vi ser idag vad som förändrats under en 10 årsperiod, på grund av arbete som det vi gör. Jag själv är en produkt av möjligheten att få förändras.
Act Svenska kyrkan ser också vikten av den här förändringen och vikten av nya möjligheter för yngre generationer som håller på att tappa hoppet i många delar av världen. Hopplösheten och de psykologiska effekterna av många år av olika krig och konflikter är särskilt synbar i just Irak. Mohammed sätter orden på det som vi gemensamt vill uppnå.
– Om vi fortsätter det här arbetet kommer vi se skillnad i den yngre och i de nya kommande generationerna. Vi måste stötta den positiva kraft vi fortfarande ser hos unga människor innan det är för sent. Även när det börjar kännas hopplöst måste vi stärka hoppet och jobba tillsammans. Vi måste agera lösningsinriktat.
Text: Sanna Bülow, Act Svenska kyrkan
Act Svenska kyrkans arbete i Irak
- I Irak samarbetar Act Svenska kyrkan med flera organisationer, både humanitärt och med långsiktig utveckling.
- Act Svenska kyrkans program i Irak har som mål att stärka och säkra människors trygghet och framtid genom försörjning, psykologiskt välmående, utbildning, ökad social sammanhållning och ett gott föräldraskap för att minimera riskerna för barn som lever i stor utsatthet.
- Youth Speak är en NGO startad av unga aktivister.
- I Irak består en stor del av befolkningen av personer mellan 18 – 30 år, men de har väldigt liten påverkan på politiska beslut.
- I vissa delar av Irak lever så stor del som 30% (och 50% av alla barn) i fattigdom, det vill säga på mindre än 3,2 USD per dag.*
*Utrikesdepartementet och Regeringskansliets rapport från 2019. (Irak – Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer: situationen per den 30 juni 2019)
Utvalda inlägg
Vi lever alla under samma himmel
Vi har samma rättigheter. Men beroende på var vi föds ser verkligheten olika ut. Det kan vi aldrig acceptera. Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv.