Till innehåll på sidan
Porträttbild av man med keps och rutig skjorta.
Fotograf: Alexander Öbom
Act Svenska kyrkan

Först mat. Sen allt annat.

En kedjereaktion av våldsamma konflikter, torrperioder och isolering, har gjort livet ofattbart svårt för bönderna i södra Sydsudan. Augustine, som själv växt upp här, vet vilka utmaningarna är och gör allt för att möta dem. Dagligen kämpar han för människors rätt att få äta sig mätta.

Porträttbild av man med keps och rutig skjorta.
Augustine Lokonyen Pat. Foto: Alexander Öbom/Ikon

Budi County, i södra Sydsudan, har under lång tid plågats av våld och konflikter. Detta har gjort att många jordbrukare är rädda för att överhuvudtaget vandra i väg till sina jordbruksmarker. Och har därmed gått miste om ny kunskap. Augustine Lokonyen Pat jobbar för Act Svenska kyrkans lokala sydsudanesiska partnerorganisation Community Development Support Services, CDSS. 
 
Min roll är att säkerställa matsäkerhet. Att jordbrukare här omkring har rätt förutsättningar för att kunna producera mat på ett hållbart sätt. Jag reser runt i området och utbildar bönder i nya odlingstekniker och miljömedvetenhet. Vi har kommit en bra bit på vägen, men det finns så mycket mer att göra, säger han.

Jobbat länge för mänskliga rättigheter 
Augustine, som är 56 år gammal, har arbetat på CDSS sedan Sydsudan blev ett självständigt land 2011. Men även innan dess, när området härjades av ett regelrätt inbördeskrig, jobbade han för olika hjälporganisationer, helt ideellt utan betalning. Allt för att stötta människor i utsatthet. Han är född och uppvuxen i Budi County och har på nära håll sett hur kriget och sedan den allmänt osäkra situationen påverkat matsäkerheten negativt.

Miljöbild. En hydda framför berg och blå himmel.
Budy County är bergit, lummigt och vackert, men när torrperioderna kommer har många människor svårt att försörja sig. Foto: Alexander Öbom.

Ensidigt odlande 
Även om södra Sydsudan vanligtvis är grönt och bördigt så är torrperioder inte ovanliga. Och de får förödande konsekvenser. Eftersom man odlat väldigt ensidigt, med få typer av grödor, går större delen av skörden förlorad när torka, skadedjur eller smittor slår till mot odlingarna. Även om Augustine försöker sprida kunskap för att öka odlingarnas motståndskraft, så är det många som inte velat ta till sig av hans metoder. 
 
De flesta gör inte som man säger. De har sina traditioner och vanor och börjar ogärna med nya odlingsmetoder, säger Augustine. 
 
Men organisationen CDSS har hittat en lösning som fungerar.

Man i keps och rutig skjorta står i ett odlingsfält under blå himmel.
Augustine ansvarar för försörjningsrelaterade insatser på Act Svenska kyrkans sydsudanesiska partnerorganisation CDSS. Foto: Alexander Öbom.

Demonstrationsjordbruk
På ett stycke mark uppe i bergen driver CDSS ett eget jordbruk där de själva odlar sådant som inte odlats i trakten tidigare. Nagishot demonstrationsjordbruk, bevisar att många olika grödor och frukter kan växa väl i området. Det handlar exempelvis om särskilda typer av kål, vitlök, potatis, och olika frukter. Även gröna matbananer, som är en vanlig basföda i flera andra närliggande länder men som inte odlats just här, växer nu på CDSS mark. Lokala bönder får komma hit och hämta plantor gratis för att kunna skapa nya odlingar på sina egna marker. Här demonstreras även nya metoder och tekniker för odling. Att människor kan se med egna ögon vad som fungerar, snarare än att bara bli uppmanade med ord, har gett resultat.

Bönderna här har använt föråldrade jordbruksmetoder. Om man odlar majs alldeles för tätt så får man nästan ingen skörd. Vi visar att resultatet blir mycket bättre om man lämnar lite utrymme mellan plantorna, säger Augustine.

Isolerat läge med dåliga vägar
Under vissa säsonger växer det väldigt bra i Budy County. Så bra att det som växer skulle kunna försörja långt fler människor i närliggande delar av landet, och kanske också i grannländerna, menar Augustine. Men vägarna sätter stopp. I området där CDSS är verksamma finns inte en enda asfaltsväg och de små grusvägarna är i så dåligt skick att lastbilar inte tar sig fram. Som en konsekvens går stora mängder mat till spillo under dessa perioder. Att promenera långa sträckor kan vara livsfarligt – Sydsudan är det land i världen som har flest dokumenterade attacker mot hjälparbetare.

En lång sandig väg av hjulspår, slingrar upp för en buskig grässluttning.
Augustine ansvarar för försörjningsrelaterade insatser på Act Svenska kyrkans sydsudanesiska partnerorganisation CDSS. Foto: Alexander Öbom.


En kedjereaktion av hopp
Under de förutsättningar som råder i Sydsudan och Budy County skulle förmodligen många ha gett upp, men inte Augustine.

Jag älskar mitt jobb. Mat är ett måste, sen kommer allt annat, säger han och nämner flera exempel på framgångar.

Bönder lär av varandra och det hela blir till en kedjereaktion som kan gå i många positiva riktningar och resultera i förbättringar även på andra områden. Jordbrukaren Simone kunde exempelvis expandera sin jordbruksverksamhet genom CDSS stöd. Den ökade inkomsten använde han för att betala för sin dotter Sandes utbildning, vilket i sin tur möjliggjorde att Sande kunde börja jobba för CDSS med att förbättra kvinnors rättigheter. Organisationen jobbar nämligen brett, inte bara med försörjningsfrågor utan även med fredsinsatser och framför allt med att minska olika former av våld mot kvinnor, som tyvärr varit allt för vanligt i området. Med sin inkomst från CDSS har Sande därefter kunnat bidra ännu mer till sin fars och sin familjs försörjning. CDSS och Act Svenska kyrkans insatser i Sydsudan har verkligen gett konkreta resultat, och det gläder Augustine.

Jag är hängiven mitt arbete. Jag vill se att saker verkligen händer. Det är min princip, säger han.

Porträttbild. Kvinna med långt hår står framför bananplantor.
Sande kunde börja jobba för kvinnors rättigheter på CDSS efter att hennes pappa Simone, betalat för hennes utbildning; något han kunnat göra tack vare ökade jordbruksinkomster till följd av det stöd han fått av CDSS. Foto: Alexander Öbom

Text: Alexander Öbom, kommunikatör

Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv. Swisha din gåva till Act Svenska kyrkan på 900 1223. Tack!