Till innehåll på sidan
Kvinna i blå huvudduk står i skuggad dörröppning.
Fotograf: Magnus Aronsson
Act Svenska kyrkan

Jag var den fattigaste av de fattiga

När Abezu Oli plötsligt blev änka för fem år sedan, förlorade hon inte bara sin make. Helt utan inkomst och pengar stod hon ensam kvar att försörja sina tre barn, och de gick ofta hungriga till sängs. Räddningen för Abezu och hennes familj blev en självhjälpsgrupp på den avlägsna landsbygden i norra Etiopien. 

Kvinna sitter på golv och hackar grönsaker.
Abezu Oli förbereder mat i sitt kök. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Abezu lever under enkla förhållanden i bergsbyn Kutaber, som ligger högt uppe på cirka 3000 meters höjd. Den omgivande naturen är storslagen, här har generationer av människor brukat marken, men det som en gång var bördig mark har gradvis blivit svårodlat på grund av klimatförändringarna. Försämrad vattentillgång har minskat möjligheterna till försörjning för miljoner människor i Etiopien, särskilt de som förlitar sig på småskaligt jordbruk och bor i torra områden. Abezus familj befann sig mitt i denna mycket svåra situation.  

-Jag var den fattigaste av de fattiga, berättar Abezu. 

Nytt hopp trots krig 

I trädgården frodas numera torktåliga grödor och en kilometerlång bevattningskanal slingrar sig ner från bergen. I omgivningarna växer äppelträd, morötter, tomater, potatis och majs. Jord som tidigare var uttorkad och obrukbar har nu blivit bördig igen. Från att Abezu tidigare inte ens hade haft råd med fröer för att odla sitt lilla landområde, kan hennes trädgård nu generera skördar som inte bara mättar hennes familj utan även kan säljas på marknaden. Både grödorna och skapandet av bevattningskanalen är en del av ett projekt stöttats av Act Svenska kyrkan, som hade som mål att stötta livsvillkoren för människor i området. Men klimatförändringarna är inte den enda utmaningen – kriget i norra Etiopien (2020-2022) har också gjort livet extremt svårt de senaste åren. Beväpnade oppositionsgrupper erövrade område efter område, inklusive Abezus by. Hon minns de svåra tiderna när trupper plundrade hus efter hus i byn, och hon själv, svårt sjuk, låg i sängen och inte kunde skydda sitt hem. Trupperna tog fem av hennes höns, och det var ett hårt slag för henne och hennes familj. Abezu fortsätter: 

-Trupperna plundrade fem hus i byn. När trupperna kom var jag allvarligt sjuk och låg i sängen och kunde inte skydda mitt hus. De tog fem av mina hönor. 

Utöver odlingen är just djuruppfödning en viktig inkomstkälla för Abezu. Hon hade börjat med detta via en självhjälpsgrupp, som är en del av Act Svenska kyrkans initiativ för att stötta kvinnor att uppnå självförsörjning. Medlemmarna i självhjälpsgrupperna får utbildning i ämnen som ledarskap, företagsekonomi, djuruppfödning och jordbruk. De sparade tillsammans för att göra större gemensamma investeringar och hjälpte varandra att odla på varandras marker. 

Att kvinnorna kunde mötas så här skapade en värdefull gemenskap och möjlighet att stötta varandra i en svår tid.  

Kvinna i blå huvudduk står i skuggad dörröppning.
Abezu Oli är en av kvinnorna som är med i en självhjälpsgrupp i Kutaber i norra Etiopien. När Abezu blev änka var det svårt att försörja sig, men genom att vara med i en självhjälpsgrupp har både hennes inkomst och tillgång till mat ökat. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Ett livsviktigt sparande 

Medan vi pratar tar Abezu fram en tunn bok. Hon ser glad ut när hon pekar på raderna. I boken registrerade hon noggrant sina inkomster från försäljningen av grönsaker, ägg, mjölk, får och kycklingar. Abezu är fylld av idéer. Som nästa investering planerar hon att köpa bikupor för att kunna börja producera och sälja honung, och förhoppningen är att snart kunna köpa en oxe. Inuti hennes enkla hem, med ett jordgolv täckt av en stor blå presenning och färgglada tyger som pryder väggarna, visar hon mig sin energieffektiva spis och en solcellslampa som hon hade fått genom sin deltagande i självhjälpsgruppen. Dessa föremål gör vardagen lättare, eftersom hela byn saknar elektricitet och andra moderniteter. 

”De senaste tre åren har jag kunnat stötta mina barn på många sätt. Sedan projektet startade har min son slutfört gymnasiet och har tagit examen från universitet”, säger Abezu. 

Man sitter på madrass och läser i skenet från solcellslampa.
Arebu Hussen läser i skenet av en solcellslampa familjen fått genom självhjälpsgruppen. Solcellerna ger både ljus och möjlighet att ladda mobiltelefoner. Byn saknade tidigare elektricitet helt och hållet. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Trygghet för fler människor 

Tewodros Ayalew som arbetar som utvecklingssamordnare hos EECMY-DASSC, Act Svenska kyrkans samarbetspartner i projektet, är med mig på besöket i Kutaber. Han berättar att de var den första organisationen någonsin som började arbeta i området. 

-De flesta i detta område är de allra fattigaste människorna. Sedan projektet startade har tillgången till mat ökat och många får inkomster från försäljning, säger Tewodros. 

Tewodros drömmer om att se en ännu större tillväxt i samhället, särskilt när det kommer till hushållens tillgångar. I Kutaber, där Abezu och hennes familj bor, är det redan på god väg. Hela familjens levnadsstandard och framtidsmöjligheter har förbättrats under projektets gång. Men det finns fortfarande många andra människor i omkringliggande samhällen som lever i stor fattigdom och som saknar trygghet.  

Jag ser ett stort behov av liknande projekt i fler samhällen, säger Tewodros. 

Kvinna och man sitter på blå matta och äter från ett bröd.
Abezu Oli och sonen Arebu Hussen äter tillsammans i sitt hus. Sedan Abezu fick vara med i en självhjälpsgrupp för att öka mattillgången och sina försörjningsmöjligheter, kan familjen äta tre mål mat om dagen. Foto: Magnus Aronsson/Ikon

Text: Josefin Norstedt, kommunikatör

Arbetet i Etiopien är ett exempel från Act Svenska kyrkans försörjningsprojekt runtom i världen.

Var med i kampen för varje människas rätt till ett värdigt liv. Swisha din gåva till Act Svenska kyrkan på 900 1223. Tack!