En av de organisationer Svenska kyrkans internationella arbete samarbetar med för fred och mänskliga rättigheter i Colombia är det ekumeniska fredsnätverket Dipaz. Innan fredsavtalet skrevs under handlade deras arbete om att påverka parterna i konflikten att söka fred och försoning, bland annat genom övervakning av vapenvilan, dokumentation av människorättsövergrepp, kontakt med fängslade gerillaledare och direkt närvaro vid fredsförhandlingarna.
Ingångar i lokalsamhällen
Lika viktiga är ingångarna i de lokalsamhällen som drabbats av konflikterna. Arbetet grundar sig i principerna: sanning och rättvisa, anti-militarism och icke-våld, samt försoning.
Nu när fredsavtalet skrivits under fortsätter arbetet med fokus på att följa och övervaka fredsavtalets genomförande. Som en del i detta bedriver Dipaz bland annat påverkansarbete och skriver rapporter baserade på observationer från besök i de områden där fredsavtalet genomförs, kontakt med tidigare gerillamedlemmar och sitt breda kontaktnät i civilsamhället.
Ett vakande öga
Dipaz reser också till FN:s säkerhetsråd när de har möten och följer upp implementeringen av fredsavtalet, för att träffa och ge sina synpunkter till medlemmarna i säkerhetsrådet. Den 26 juli, 2018 rapporterade den FN-mission som har som uppgift att övervaka genomförandet av fredsavtalet, vilket sammanföll med att Sverige som medlem av säkerhetsrådet var ordförande. För att stödja Dipaz påverkansarbete skrev därför Svenska kyrkan ett brev till Sveriges FN-delegation i New York.
I brevet ställs frågor till den svenska delegationen på vilket sätt de kommer att verka för FN:s fortsatta roll i landet och för att Colombias nya regering ska efterleva överenskommelser i fredsavtalet.
Läs hela brevet till den svenska FN-delegationen.
Läs blogginlägget om Dipaz och kyrkornas roll i fredsprocessen.