Jag är både stolt och glad över att ha utsetts av biskopsmötet att vara vår representant i Svenska bibelsällskapets styrelse. Bibeln är en så oerhört viktig bok. Någon gång har jag fått frågan om jag, likt min pappa och två av mina syskon också sysslar med böcker? Ja, har jag svarat. Det gör jag. Jag sysslar med böckernas Bok. Bibeln är en bok med så oerhört många djup, en bok med så många genrer. Den är som ett djupt hav. Det finns hela tiden mer att upptäcka, nya möjligheter att förstå. Jag tänker att de som är fundamentalister och s a s ”läser som det står” riskerar att missa djupen. Men vi behöver olika typer av bibelläsningar. Vi kan läsa berättelsen och känna igen drag av den både i vår egen verklighet och i modern skönlitteratur, film och teater. Men vi kan också göra djupläsningar och upptäcka nya vidder, nya förståelser av Gud. I Bibeln finns ju inte en gudsbild. Vi kan inte tala om den ”gammaltestamentliga guden” till skillnad från den ”nytestamentliga guden”. Det är samma Gud fast många gudsbilder. Och det stärker min övertygelse om att Gud inte är förespråkare av en viss religion. Gud är Gud och Gud är, som jag brukar säga, inte religiös. Men vi är det och kanske är Du kristen precis som jag och då får jag läsa Bibeln, både Gamla- och Nya testamentet med mina ”kristna glasögon” och förstå hur Gud talar till mig på ett fantastiskt sätt. Bibeln rymmer så mycket – också det obegripliga. Jag kan inte förstå och inte ta till mig att Gud tillät förintelse av Horma vilket vi kan läsa om i 4 Mos 21:1-3. Kvinnor och barn dödades. Och Gud tillät. Jag försöker brottas med denna och liknande texter och jag kan inte förstå. Kan bara tänka att Bibeln är skriven av människor som försökte förstå sin tillvaro, försökte förstå, i efterskott, varför händelser blev som de blev och hur man ska förstå detta. Jag måste, som kristen, läsa Gamla testamentets skildringar om krig och andra vedervärdigheter som en sorts mänsklig historiebok med tveksam faktagrund. Jag vet att andra läser på annat sätt och det får jag respektera. Men jag tänker samtidigt på mina judiska bröder och systrar som har en förmåga att brottas med texter, ställa frågor till texterna, samtala om dem på ett helt annat sätt än vi kristna. Hela den judiska Talmudtraditionen handlar ju just om detta. Samtala, vrid och vänd på texten, diskutera, ha olika åsikter. Vi har mycket att lära av våra judiska syskon.
När jag läser Bibeln läser jag naturligtvis hela Bibeln i ljuset av Jesus. Han är Bibelns kärna och stjärna, som Martin Luther har sagt. Jag får låta ljuset av hans kärlek, ljuset från korset och uppståndelsen belysa Bibelns texter och med hjälp av det ljuset se hur texterna talar på djupet snarare än på ytan.
Åh, så spännande det är med Bibeln. jag vill verkligen rekommendera Dig att börja läsa. Men börja inte med 1:a Mosebok utan börja med evangelisten Markus. Det evangeliet är lättläst och det kortaste av evangelierna. Läs det med penna i handen och stryk under sådant Du gillar. Du kan sätta en pil i kanten för det som träffar Dig och ett ljus när Du ser något i Ditt liv eller något annat i ny belysning tack vare ett bibelord.
Jag skulle önska att vi talade mer om Bibeltexter tillsammans, att det var mer bibelgrupper ute i församlingarna, att präster so ju har bibelvetenskaplig utbildning kunde än mer öppna upp texterna. Vi behöver tala om Bibeln och hur vi ser på den och hjälpa människor att hitta in i den så att den blir sliten snarare än sluten.
I samband med Svenska bibelsällskapets 200-årsjubileum har en provöversättning getts ut av Lukasevangeliets reseskildring från Kap 9-19 och Galaterbrevet. Det är värt att läsas och begrunda och kan beställas via Svenska bibelsällskapets hemsida . Tänk om vi kunde få en bibelrenässans i Sverige. När den senaste översättningen, den sista statliga översättningen, kom ut 1999 köptes Bibeln av väldigt många. Man var nyfiken på översättningsarbetet och naturligtvis blev man upprörd över alla förändringarna som var gjorda av favoritställena. Men Bibeln såldes och lästes. Vi behöver arbeta mer med att s a s ”lansera” Bibeln igen – Bibeln för vår tids människor, i vår tids sammanhang och visa att det finns så mycket spännande, så mycket livgivande, så mycket livsformande om vi bara vågar öppna pärmarna och komma in under ytan. Hoppas att det inte ska vara lika svårt som för denne munk.
Ta nu fram Din Bibel och börja läsa i den frimodigt och upptäck Gudstilltalet in i Ditt eget liv. Kör det ihop sig så kontakta Din lokala präst och be att hen hjälper Dig vidare. Guds Ord finns ju i Bibeln och när vårt hjärta finner det så förändras tillvaron. När jag skriver i rubriken att Du väl läser i den riktiga Bibeln är det för att ordet ”Bibel” tagits som gisslan i alla möjliga sammanhang. Det talas i kvällstidningarna om hockeybibeln, fotbollsbibeln, VM-bibeln etc. Bibeln i den bemärkelsen ska ge svar på alla frågor om hockey, fotboll mm. Den riktiga Bibeln har inte svar på livets alla frågor men den inspirerar till att se på livets stora frågor ur ett utmanande och livsförnyande perspektiv. Så; Tag och läs!
Må Gud välsigna både Din och min bibelläsning!
2 kommentarer
Ciccie Pernveden Malm säger
30 maj 2015 – 08:37Amen!
Att dessutom läsa Bibeln och dyka ner i de så djupa och mångsidiga hebreiska orden ger mej ständigt nya insikter. Den största insikten är hur tidlös Bibeln faktiskt är och att den består av LEVANDE ord!
kerstin säger
30 maj 2015 – 10:54Bibelspridning guld värd, vittnesbörden är många från människor som överlevt svåra umbäranden tack vare Bibelordet som fått lysa för dem på vägen.
Alla, inte bara de med svåra umbäranden så som vi människor bedömer, bär ju inom oss av Gud själv ett nedlagt behov att lära känna Gud genom hans Son Jesus, Bibelordet för att få mottaga livet fullt ut, livet i Honom, genom Hans rättfärdighet.
Mer förkunnelse om Bibelordet.