En attack på mänskligheten


Blomsterväggen utanför Åhléns. Foto: Marianne Dahl RadheSå drabbade terrorn Stockholm. Visst hade vi förstått att det skulle hända (igen) – men det är ändå svårt att förstå att det hänt på en plats en själv har passerat hundratals gånger.Men framför allt är det svårt att förstå att någon kan förråda mänskligheten genom att med avsikt meja ned sina medmänniskor med en lastbil. Jag menar då ”mänskligheten” i två bemärkelser. Dels förövarens egen inneboende mänsklighet – det som vi i kristen tradition kallar Guds avbild – och dels hela människosläktet. I såväl muslimsk som judisk tradition gäller det att om någon dödar en människa är det liktydligt med att ha dödat hela mänskligheten.

Därför är det som hände på Drottninggatan i Stockholm i fredags inte i första hand en attack mot Stockholm, Sverige eller ”den västerländska civilisationen”. Nej, det är tillsammans med liknande dåd i Mazar e-Sharif, Bagdad, Jerusalem, Nice, Berlin, London och en mängd andra platser en attack mot mänskligheten.

Men mänskligheten är starkare. Under #openstockholm erbjöd stockholmarna skjuts, husrum och annan hjälp till varandra, en mängd manifestationer för medmänsklighet har redan ordnats och fler kommer att följa, på avspärrningarna utanför Åhlens växer en blomstervägg fram. ”Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat” som vi sjunger i psalm 782 i Den svenska psalmboken.

Låt oss hålla fast vid det! För mannen som körde lastbilen på Drottninggatan är inte den ende som vill sprida hat. Muslimer får nu ta emot hot och glåpord från dem som vill kollektivt skuldbelägga alla muslimer. Rykten sprids, och frasen ”varför tar inte muslimer avstånd från terrordåd” dyker upp på sociala media. Därför vill vi gärna dela ett urval av de kommentarer från såväl muslimska organisationer som interreligiösa, kristna, buddhistiska, hinduiska, judiska och asatroende som uttrycker förfäran men också beslutsamhet att stå upp mot hatet, som publicerats de senaste dygnen:

Sveriges interreligiösa råd
Islamiska förbundet
Shiasamfunden
Islamakademin
Ärkebiskop Antje Jackelén
Katolska kyrkan
Buddhistiska samarbetsrådet
Forn Sed
Hindu Forum
Judiska församlingen

Dialogslussen

Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (Mormonkyrkan)

Baha’i

Biskop Eva Brunnes debattartikel i Aftonbladet

Helene Egnell