”Krister Stendahl var min förebild och vägvisare!”

Paula Fredriksen är årets Stendahlföreläsare. Här berättar hon om sin relation till Krister Stendahl, som hon kände väl, och om betydelsen av "polyteistisk monoteism" i den antika världen.


Den femte november håller professor Paula Fredriksen årets Krister Stendahl Memorial Lecture, den tionde i ordningen, klockan 15 i Bringsalen på Ersta Konferens. Vi ställde ett par frågor inför hennes besök i Stockholm.

Krister Stendahl brukade säga att en predikant skulle vara beredd att sammanfatta sin predikan i en mening, om någon journalist skulle dyka upp och fråga vad den handlade om. Vi ska inte be dig sammanfatta din föreläsning i en mening, men kanske ett par stycken?

-Titeln på min föreläsning är ”Messy monotheism and interfaith pluralism: Gods and humans in the ancient Mediterraenan” (Rörig monoteism och religiös pluralism: gudar och människor i den antika medelhavsvärlden). I Romarriket var även monoteisterna polyteister. Det vill säga att även om judar och, senare, kristna höll Israels Gud i högsta ära, så erkände de fortfarande existensen av andra, lägre gudar. Detta kosmos av många gudar ledde, häpnadsväckande nog, till ömsesidig anpassning, energiskt socialt utbyte och praktisk pluralism. På det sättet befrämjade den antike polyteistiska monoteismen fred!

Du kände Krister Stendahl väl. Kan du berätta något om vad han har betytt för dig?

-Krister var min mentor, en älskad äldre kollega och en förebild när det gäller dialog och förståelse mellan människor av olika tro. Jag mötte honom först genom det skrivna ordet, när jag under mina universitetsstudier läste hans lysande essä ”Paul and the Introspective Conscience of the West” (Paulus och det västerländska introspektiva samvetet).

Den essän satte upp ramarna för mycket av mitt kommande arbete. Inspirerad av hans insikter har jag alltid studerat Paulus inom två kontexter: den judiska kontexten i mitten av första århundradet, och den kristna kontexten på Augustinus tid. I min bok ”Augustine and the Jews” kunde jag väva samman dessa intressen: de kontrasterande historiska kontexterna och intresset för judisk-kristna relationer i antiken och idag. Jag beklagar ännu att jag inte hann överlämna den färdiga boken, som hade så mycket att tacka Krister för, till honom. Han dog bara ett par månader innan den publicerades.

Det var också tack vare Krister som jag sedan början av 1990-talet har deltagit i de religionsteologiska seminarierna på Shalom Hartman-institutet i Jerusalem. Att återvända till Jerusalem varje år, speciellt under de två intifadorna, övertygade mig om hur aktuella dessa dispyter i antiken är i vår egen tid. Jag bor i Jerusalem nu, och undervisar i kristendomens historia för forskarstuderande på Hebrew University.

Intellektuellt, akademiskt, etiskt – på alla dessa nivåer var Krister min vägvisare.

Anmälan till föreläsningen, som är gratis, görs senast 29 oktober till info@paideia-eu.org

Helene Egnell