Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Inga barn får hamna utanför

För någon vecka sedan mötte jag en mamma med tre minderåriga barn. Hon sa: ”Jag tror jag varit på varenda lekplats i staden – det är ju en gratisgrej att göra med barnen i alla fall…”

Idag hänvisar vi er vidare, för ju fler som uppmärksammar barnen som hamnar utanför i dagens Sverige desto bättre. Skriv på Unicefs upprop om att inga barn får hamna utanför.

”Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför. Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång. Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.” (från Unicefs hemsida)

 ”Det finns ungefär två miljoner barn i Sverige. Bland dessa ser förutsättningarna att få en god start i livet väldigt olika ut. Sverige är ett bra land att leva i för de allra flesta barn, men det finns barn som hamnar ordentligt på efterkälken och inte får tillgång till rättigheter som många tar för givet i samhället, såsom exempelvis kvalitativ utbildning, barnhälsovård, kultur- och fritidsaktiviteter. Barn som inte får tillgång till dessa rättigheter ges inte möjlighet att delta fullt ut i samhället. De riskerar att hamna i socialt utanförskap.” (från Unicecfs hemsida)

”Men det är jobbigt att inte kunna smälta in, inte kunna se ut som andra och göra sånt som andra, för att ingen ska se att ens mamma inte har pengar. För att dom inte ska se ner på en… Det gör att man ibland försöker hitta andra vägar /…/ Jag visade mig en gång för killar och fick pengar. Jag gör inte det nu för det kändes konstigt och fel på något sätt, men mina kompisar säger att man kan få pengar på det viset. På vissa hemsidor. Det verkar oskyldigt på nåt sätt, inte så där äckligt eller fel. Det kanske inte är så jobbigt om man slipper träffa dom.” (Flicka, 15 år från ”Ungas berättelse om socialt utanförskap”)

Kika in på sidan och läs fler berättelse om att hamna utanför och sprid uppropet vidare.

Kommentarer

2 svar till ”Inga barn får hamna utanför”

  1. Profilbild för Lena Pettersson
    Lena Pettersson

    Gör barnkonvetionen till en lag, så kanske det blir lättare att se till barnens bästa!!

  2. […] några veckor sedan bloggade vi om Unicefs upprop ”Inga barn får hamna utanför”. Se filmen från UNICEF som handlar […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *