Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Världens ensammaste folk

Vilken himmelsvid skillnad mellan följande uttryck: ”Jag är så fruktansvärt ensam” och ”Jag njuter av ensamheten”. Den valda ensamheten kan vara ro för själen, andhämtning, en paus i en tillvaro fylld av kontakter och intryck. Den ofrivilliga ensamheten är något helt annat – förtärande, förminskande, förödande. Det sägs att svenskarna är världens ensammaste folk. Är det rädslan som hindrar oss från att mötas? Bekvämligheten, önskan att inte vilja bli involverad i andras livsöden? Att vi är så förtvivlat angelägna om att inte inkräkta på varandras integritet? Ensam är inte stark, hur svårt kan det vara att inse det?

Bilden är hämtad från Esbo församling

Detta är första inlägget i en serie med tema ”ensamhet”. Har du tankar eller funderingar kring just ensamhet, kommentera nedan eller maila oss gärna: diakoni.se@gmail.com

Kommentarer

4 svar till ”Världens ensammaste folk”

  1. Profilbild för Mikael

    Tyvärr verkar det ligga i svenskarnas sociala struktur en tröskel till kontakt som är alltför hög för att vi ska våga mötas och gå emot ensamheten. Ju äldre man blir desto svårare är det att få nya nära vänner, kanske dels för att vi förväntas ha hittat dessa redan tidigare i livet men kanske också för att vi blir mer och mer rädda inför att ta kontakt. När vi är barn och unga utsätts vi för så många situationer där det är accepterat och vi förväntas ta nya kontakter. Som äldre minskar eller försvinner dessa forum. Vad vi behöver är nya forum där det är socialt accepterat att ta kontakt även i vuxen ålder. Jag tycker själv att den här sortens frågor är ofantligt viktiga för vårt samhälle och håller på att starta ett företag som har just den här problematiken som en av sina bärande idéer.

    1. Profilbild för diakonibloggen

      Hej! Låter som om du har en väldigt spännande affärside som du kombinerar med både omsorg och ansvarstagande, berätta mer! Vi blir nyfikna.
      Karin och Charlotte på Diakonibloggen

      1. Profilbild för Mikael

        Hej inser att det var ett tag sen jag skrev inlägget och har inte hunnit kolla om det kommit några svar förräns nu. Om jag får er mailadress skulle jag gärna kunna skriva lite mer och berätta 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *