Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Om våld i nära relationer

Tryggare kan ingen vara än Guds lilla barnaskara…

Psalm 248 är min, och många andras, absoluta favoritpsalm, men tyvärr är det många barn som är långt ifrån trygga, eftersom det förekommer våld i nära relation i deras hem.

Skärmavbild 2013-02-09 kl. 17.47.32Med våld i nära relation avses allt från hot och kränkningar till grovt våld med tillhyggen. Det kan röra sig om enstaka tillfällen, men oftast handlar det om regelbundet våld under en längre period. För det mesta är det barnets mamma som är våldsutsatt och barnets pappa eller en man som mamman har en nära relation med som är förövare. Barn behöver inte ha varit utsatta för direkt våld eller ha sett själva våldshändelsen för att påverkas av våldet. Det kan vara minst lika skrämmande att höra men inte se vad som händer.

Att omgivningens reaktioner eller brist på reaktioner kan få betydelse för barn som bevittnat våld och deras familjer har jag sett tydliga exempel på under arbetet med min avhandling. Jag har träffat barn som har bevittnat grovt våld under större delen av sin uppväxt och där flera personer i omgivningen har känt till att det förekom våld i familjen utan att agera. Jag har också träffat barn som har levt i familjer där våldet har upphört, efter det att personer i omgivningen har agerat. För en våldsutsatt mamma och hennes barn utgjorde kyrkan och dess gemenskap en livlina.

Vad kan då kyrkan och dess personal göra för barn som har bevittnat våld och deras familjer?

Det är faktiskt väldigt enkelt:

  • Bryt tystnaden och tala om våld i nära relationer. Ha våld i nära relation som ett återkommande tema i barn och ungdomsgrupper, i syföreningen och på gudstjänster osv, så att alla som kommer i kontakt med verksamheten vet att det är ok att tala om våld i kyrkan.
  • Ta ställning mot våldet och förmedla att det är fel att utöva våld
  • Våga fråga vid misstanke om våld i nära relation och fråga gärna mer än en gång.
  • Var beredd att lyssna och förmedla hjälp och stöd

…och hans mål är blott det ena: barnets sanna väl allena.

480582_419828574751727_1004674368_n-1
Nina Åkerlund är doktorand i Socialt Arbete och skriver på sin avhandling om det sociala nätverkets betydelse för barn som har bevittnat våld. 

Läs mer:
Ninas blogg.

Socialstyrelsens egen sida

Brottsförebyggande rådet

Barnombudsmannen

Childhood

Detta är ett inlägg under temat Diakoni – men hur? Har du tankar och funderingar, maila oss gärna: diakoni.se@gmail.com eller kommentera nedan.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *