Till innehåll på sidan
diakonibloggen

I medmänsklighetens namn

I flera medier har ämnet tagits upp – i bland annat SR p1Aftonbladet, Dagens Seglora, Kyrkans tidning och tidningen Dagen – frågan om polisens jakt på papperslösa. Projektet REVA (Rättsäkert och Effektivt Verkställighetsarbete) har inneburit att polisen utför kontroller, bland annat i tunnelbanan i Stockholm, där människor med utländsk bakgrund har ombetts att legitimera sig och kunna visa identitetshandlingar. Tillvägagångssättet har väckt kraftiga reaktioner. Följande citat är hämtat från Aftonbladets nätupplaga:

Skärmavbild 2013-03-05 kl. 11.59.32”Konsekvenserna av den uppskruvade jakten på papperslösa är att det finns en allt större risk att föräldrar inte längre vågar lämna sina barn på förskola och skola eller att söka vård. Det har gått så långt att personal vid Teamet för krigs- och tortyrskadade i Malmö uppger att behandlingen av barn med posttraumatiska stressymptom riskerar att bli verkningslös på grund av den starka oro som barnen känner över att vara jagade. I ett slag riskerar REVA-projektet  och den intensifierade jakten på papperslösa att omintetgöra kommunernas och landstingens arbete med att ge alla barn skolgång, sjukvård, skydd och stöd.”

Prästen Helle Klein har i nättidningen Dagens Seglora skrivit en ledare under rubriken Dags för påskupprop för de papperslösa. Redan pågår namninsamlingar mot projektet REVA och de metoder som används. När kampviljan väcks i de kyrkliga leden och växer till stora samlade protester finns goda möjligheter att påverka, det har vi sett prov på förut. Kanske är det i sådana här situationer som kyrkans uppdrag ter sig tydligt – att agera i medmänsklighetens namn.

Läs mer om Reva och om Sveriges Kristna råds ställningstagande.

bilden är hämtad från Dagens seglora.

Kommentarer

Ett svar till ”I medmänsklighetens namn”

  1. […] tillämpade myndigheterna lagstiftningen så snävt de kunde och tolkarna var opålitliga. Istället dök polis upp under shoppingrundan och bad om legitimation. Och grannarna i trappan stängde sina dörrar och ingen […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *