Till innehåll på sidan
diakonibloggen

UTANFÖR

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 18.52.37Philip har länge känt sig utanför ”gänget”. Han varken kan eller vill spela fotboll, resa eller spela dataspel. Vem är jag? Finns det någon plats för mig? Det är frågor som han ofta tänker på. Att vara ”inne” med de senaste kläderna och resorna är otänkbart. Det finns knappt pengar till mat hemma. Vad gör man när man känner sig ”annorlunda”?

Philip sköter i princip hela hushållet hemma. Han har inga syskon. Ingen vet att mamma inte orkar, säger Philip. Han går till skolan på morgonen, väl medveten om att när han kommer hem ligger hon berusad på soffan. Ingen vet att mamma inte orkar – men jag orkar, säger Philip ödmjukt men övertygande.

Jag orkar”… I själavård och andlig vägledning brukar vi präster och diakoner använda just de orden som stöd för den behövande: Jag orkar. Jag kan vara ditt ställföreträdande hopp. Philip kom i kontakt med Svenska kyrkan via en diakon. Han blev sedd, lyssnad på och upprättad. Hur ofta talar vi om att diakonerna möter, samtalar med och vägleder barn? Min uppfattning är att det är en ”osynlig tjänst”.

Skärmavbild 2013-05-13 kl. 18.42.45Att barnen har en särställning i kristen tro är ett uttryck för Jesu omvälvande syn på barnen. Så låt oss leva som vi lär; SE, LYSSNA TILL OCH UPPRÄTTA BARNEN!

I kristen tro intar barnen en särställning och de behöver därför särskilt uppmärksammas i Svenska kyrkans verksamhet.”

ur Kyrkoordningens inledning

Pamela Garpefors, Kyrkoherde, Karlskrona

Läs gärna Pamelas tidigare inlägg här

Barnet i fokus! Maila gärna diakoni.se@gmail.com med dina funderingar och synpunkter eller skriv en kommentar.

Kommentarer

3 svar till ”UTANFÖR”

  1. Profilbild för Jonas
    Jonas

    Bra inlägg i diskussionen! För att spinna vidare på temat: Hur ofta ”nöjer” vi oss med att barnen får hänga i barnverksamheten, ofta förpassad till källaren? Jag vet att det säkert funkar bäst med tanke på barnvagnar och så, men tänker vi in barn när det hålls program, bjuds in föreläsare, arrangeras pilgrimsvandringar eller andra guidade turer? Min fråga är egentligen: går det att tänka inklusivt om barn i församlingen, utan att skapa särskilda verksamheter?

  2. […] har handlat om hur vi som kyrka/samhälle kan finnas till för barnen på deras livsväg – att se, lyssna och upprätta , att stärka deras livsmod  och att fånga upp barn som far illa  och våga ställa frågor och […]

  3. […] Läs gärna tidigare inlägg av Pamela här […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *