Till innehåll på sidan
diakonibloggen

I spåren av Janne Josefsson del 2

I januari i år skrev Diakonibloggen om barnfattigdom och det reportage som Uppdrag granskning gjorde om barnrättsorganisationerna och deras verksamhet. Många reagerade med ilska över kritiken som riktades mot organisationerna och sveket mot barn som lever i ekonomisk och social utsatthet. En tid därefter handlade Uppdrag granskning om näthat och hur framförallt kvinnor som sticker ut hakan och syns i debatter utsätts för grova påhopp och kränkningar på sociala medier.

bild (2)

I Aftonbladet idag berättar Elisabeth Dahlin, generalsekreterare för Rädda barnen, om hur hon efter programmet i januari utsatts för hatmejl, fruktansvärda påståenden på Flashback, avföring i brevlådan och hot mot sina barn. Det är ironiskt att det som Uppdrag granskning lyfte i ett program bidrog till exempel på det som beskrivs som avskyvärt några veckor senare.

Ingen av de tre granskade organisationerna – Rädda barnen, BRIS och Majblomman – upplever att deras förtroende har minskat. Generalsekreterarna tror att programmet i slutändan har gynnat organisationerna och debatten. Elisabeth Dahlin avslutar: ”Barnfattigdomsfrågan har inte förvunnit, tvärtom. Nu är den högt upp på den politiska agendan, där den faktiskt hör hemma.”

Bild: Aftonbladet 18/7 2013

Kommentarer

2 svar till ”I spåren av Janne Josefsson del 2”

  1. Profilbild för Gerhard Anselburg
    Gerhard Anselburg

    ”Fruktansvärda påståenden på Flashback” – Ha, ha, ha, ha. Ni är ju för roliga – vet ni ens vad det är för sajt? Josefssons sakliga kritik bemöter ni med gråtmildhet, men inte i sak. Propagandan verkar dock ha lyckats och ni kan fortsätta håva in pengar till era tjänstemän. Gråtmildheten gör att ingen vågar säga att kejsaren är naken längre, men jag skickar mina slantar till Josefsson i framtiden.

    1. Profilbild för diakonibloggen

      Tack för din synpunkt! På Diakonibloggen lyfter vi gärna aktuella ämnen. Detta inlägg var en reflektion på Aftonbladets uppföljning av programmet som Uppdrag granskning gjorde om barnfattigdom och socialt och ekonomiskt utsatta barn i Sverige. Meningen du citerar om Flashback är direkt refererat från artikeln, alltså Elisabeth Dahlins berättelse. Naturligtvis måste hjälporganisationernas verksamhet kunna granskas och förhoppningsvis genererar det en större självkritik och medvetenhet i de egna leden. Det som vi på Diakonibloggen har funnit som mest tråkigt är ifrågasättandet av barnen som lever i ekonomisk och social utsatthet som en FAKTISK verklighet, inte som något som viftas bort med en axelryckning i bekväme svenssons TV-soffa. En programledare på TV lär inte vara i behov av några allmosor, men i vårt samhälle finns människor, både barn och vuxna, som har behov av stöd i någon form. Initiativ för att ge sådant stöd skriver vi gärna om här på bloggen. /Lotta, diakonibloggen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *