Till innehåll på sidan
diakonibloggen

En läkande trädgård

IMG_2287Grön helhet – del 1

På Vårsta diakonigård i Härnösand bedrivs verksamheten Grön helhet. I första delen beskrivs Vårsta trädgård och i andra delen rehabiliteringsverksamheten i dess helhet.

Vårsta trädgård är en besöksträdgård men också en rehabiliteringsträdgård. Inspirationen är hämtad från klostermiljön och drivs av fyra ledord. Att fungera som lärande, med insikt och inspiration för den egna trädgården och det egna välbefinnandet, närande, då det odlas frukt, grönsaker och kryddor, läkande, med medicinalväxter samt helande, då det är rogivande och läkande för själen och sinnet att vistas i en grön miljö.

IMG_2452Vårsta trädgård har olika rum. Två nunnor och två munkar som var pionjärer i trädgårdskonst, användandet av nyttoväxter, kryddväxter och medicinalväxter har stått förebilder för några av dessa rum. Där finns en köksträdgård, särskilt inspirerad av 1400-talsmunken Peder Månsson, med många sorters grönsaker, äppelträd och olika bärbuskar. Walahfrid Strabo, verksam på 800-talet med en särskild förkärlek för växternas doft och skönhet, har inspirerat till ett rum med mestadels rosor. Ett tredje rum innehåller ätbara och läkande örter med förebild från syster Botilda, 1200-talet, som var en av de tidigaste kända trädgårdsmästarna och som ägnade sitt liv åt just sådana örter. Hildegard af Bingen, som levde på 1100-talet, var en stor hälsoprofet med mycket kunskap om medicinalväxter, som fyller ett annat rum i Vårsta trädgård. Hon hade förmågan att se helheten i tillvaron och sambandet mellan kropp och själ.

bild-135I stilla rummet kan du slå dig till ro och tänka vackra tankar, lyssna till det porlande vattnet och känna lugnet och välbefinnandet sprida sig inom dig. I det hemliga rummet kan du sitta alldeles själv och stänga ute det som händer i den övriga trädgården. Där finns en hängmatta med möjlighet till extra avkoppling – känn dofterna, titta på molnen, lyssna på fåglarna… Mindfulness i högsta grad!

Foton: Vårsta diakonigård och diakonibloggen

Här kan du läsa mer om Vårsta trädgård och Grön helhet. Du kan också beställa boken ”De jobbar med hjärtat här – berättelser från Grön helhet” och få kontakt med människor som arbetar med verksamheten.

Kommentarer

Ett svar till ”En läkande trädgård”

  1. […] har fått läsa om Planeten i Skara, Café Andrum i Helsingborg, Vårsta trädgård och Grön helhet. För barn som växer upp i dysfunktionella familjer finns verksamheter som […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *