Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Läkande för kropp och knopp

Blandat 13 december 2010 018Grön helhet – del 2

På Vårsta diakonigård i Härnösand bedrivs verksamheten Grön helhet. I första delen beskrivs Vårsta trädgård och i andra delen rehabiliteringsverksamheten i dess helhet.

Grön helhet startade som ett treårigt ESF/EU-projekt och är idag en permanentad verksamhet. Målgruppen är långtidssjuksrivna och –arbetslösa. Grundsynen är att ha fokus på hela människan. Varje människa har kraft och förmåga inom sig och alla kan växa och utvecklas. Målet med verksamheten är att deltagaren ska komma tillbaka till arbete, praktik eller studier eller ett steg närmare. Att öka tilliten till sig själv, se förmågor och möjligheter, att öka förmågan att hantera sin vardag och öka förutsättningarna för ett gott liv är delmål.

IMG_2358Verksamheten innehåller olika aktiviteter – morgonsamling med reflektion och samtal, vistas i trädgården och växthuset med trädgårdssysslor och sinnesövningar, utflykter till skogen eller havet, hantverk såsom att tälja, sticka, virka, teckna, måla, sy, karda, tova och att använda naturmaterial från utflykterna: binda kransar, dekorera krukor med mera. Matlagning är en annan viktig aktivitet då det lagas soppa och bakas bröd. Samarbete är viktigt, och att ha respekt för varandras kunnande. Varje deltagare skriver loggbok för att tänka igenom dagen, lära känna sig själv och se sin egen utveckling.

Viktigt är också att fylla på med livskunskap. Det handlar om att lära sig hantera stress, kunna välja bort saker och säga nej, lägga till positiva saker och må bra. Det kan också vara att lyssna till varandras livsberättelser om glädje och sorg och ta del av någon annans väg till förändring. Att bli medveten om tankens kraft och förändra sitt sätt att tänka, att lära sig om hälsosam kost och bra sömn för att främja sin hälsa. Friskvård är ett viktigt inslag – om kost och hälsa, rörelse och motion och vila och lugn.

Efter varje avslutad kurs görs en utvärdering och varje deltagare får ge sitt omdöme om vad kursen har gett dem. Under kursen genomförs enskilda samtal mellan deltagaren och berörda personer och myndigheter såsom chef, rehabsamordnare, arbetsförmedlingen, försäkringskassan, läkare eller fackliga representanter. Där talar man framförallt om hur framtiden ska se ut. Vad blir nästa steg?

Blandat 22 jani 2011 108Grön helhet uppvisar dokumenterat gott resultat. Under projekttiden har det pågått forskning genom Mittuniversitetet i Östersund. Forskningen visar att vistelsen i grön miljö påbörjar läkning av både kropp och knopp. Deltagarna har uppvisat minskad stress, bättre sömn och höjd energinivå.

Foton: Vårsta diakonigård

Här kan du läsa mer om Grön helhet och Vårsta trädgård. Du kan också beställa boken ”De jobbar med hjärtat här – berättelser från Grön helhet” och få kontakt med människor som arbetar med verksamheten.

Kommentarer

Ett svar till ”Läkande för kropp och knopp”

  1. […] har fått läsa om Planeten i Skara, Café Andrum i Helsingborg, Vårsta trädgård och Grön helhet. För barn som växer upp i dysfunktionella familjer finns verksamheter som Pelikanen. Eller […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *