Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Att få vara sig själv!

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 08.31.07
Med Idédagar för socialt och diakonalt arbete i ryggen sammanfattar vi nu temat om diakonins månad. Ninni Smedberg, direktor för Vårsta diakoni, var en av alla som inspirerade oss. ”Diakoni har ingenting med välgörenhet att göra. Utsattheten delar vi i det att vi är människor och vi hamnar alla i utsatta livssituationer.”
0
När vi påbörjade temat om diakonins månad ställde vi två frågor till några olika personer. Julia Sandwall, producent, musiker och egen företagare i kulturbranschen, var en av dem som svarade på dessa, och hennes svar får bli en sammanfattning på vad diakoni kan få vara och betyda.
Vad förväntar du dig av diakoni?
”När jag tänker på diakoni dyker omedelbart bilden av en trygg famn upp för mitt inre. Jag känner hur det doftar nybryggt kaffet, ser två varma förstående ögon framför mig, hör en lugn stämma, allt i skenet av två tända ljus. Precis som att komma hem. Till ett kärleksfullt hem. Där man får andas ut, berätta om sina bekymmer, får vara sig själv och kan finna tröst.”
0
Vad tycker du att kyrkans sociala arbete ska fokusera på? 
”Det här är otroligt stort och komplicerat att ringa in…Tänker på allt från den lilla ensamma damen vid busshållplatsen, tonåringen som kastats ut på gatan, personer med till synes starka skal som innerst inne är ensammast i världen, nynazisten som är fylld av hat och ångest, stjärnstudenten som dragits ner i drogträsket… Alla behöver de en trygg famn. Alla behöver de bara få vara sig själva och finna tröst.”
 0
Tack alla ni som delat tankar omkring detta! Diakoni är ständigt aktuellt och, som Björn Cedersjö uttryckte det under Idédagarna, vi får se fram emot när vi inte bara talar om diakonins månad utan om diakonins år, varje år.
/Karin och Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *