• Diakonibloggen
  • Värt att veta om tiggeri – Stadsmissionen informerar
Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Värt att veta om tiggeri – Stadsmissionen informerar

Reser hit i desperation
Majoriteten av de individer som kommer till Sverige och tigger på gatorna är personer som redan är marginaliserade av samhället, oavsett om de stannat kvar i sitt hemland, hamnat i ett annat europeiskt land eller tagit sig hit till Sverige. En stor andel är romer från Rumänien och tillhör en av samhällets mest diskriminerade och marginaliserade grupper, individer som inte ens i sitt eget hemland har grundläggande medborgerliga rättigheter. För dem är tiggeriet ett desperat försök att försörja sig själva och de familjer som ofta är kvar i hemlandet och lever långt under existensminimum. Ofta lämnar man barn och familj kvar i hemlandet.

Ingen organiserad brottslighet
De EU-migranter som försörjer sig genom att tigga ihop till sitt uppehälle tjänar runt 70 kronor per dag. Det är en mycket liten summa som ska gå till försörjning för dem själva såväl som deras familjer. Det handlar därmed om en grupp individer som lever i extrem fattigdom och utsatthet, oavsett land de befinner sig i. Det finns inga belägg för att tiggeriet är en del av organiserad brottslighet. Det rör sig helt enkelt om för lite pengar i jämförelse med exempelvis vapen- och sexhandel. För att kunna genomföra resan till Sverige är det däremot många som organiserar sig och reser i grupp, passar varandras barn och hjälper på så vis varandra.

Inga kända fall av människohandel
Stockholms Stadsmission har i sina verksamheter inte stött på individer som har fallit offer människohandel, genom att utnyttjas i tiggeri. Det finns hittills inga domar som visar att tiggarna fallit offer för människohandlare, även om åtal har väckts två gånger. I båda fallen har tingsrätten valt att fria, då man menat att det inte går att visa att det rör sig om människohandel.

IMG_6766Förbud mot tiggeri hjälper inte
I Sverige har vi idag inget förbud mot tiggeri och som EU-medborgare har man rätt att vistas i ett annat EU-land i tre månader för att söka försörjning. Tiggeri är därmed fullt lagligt. Som EU-medborgare har man dock ingen rätt till logi på något av stadens, i detta fall Stockholms, ordinarie härbärgen. Detta eftersom EU-regler om fri rörlighet föreskriver att EU-medborgare ska ha resurser att försörja sig själva, utan att belasta det mottagande landets socialförsäkringssystem. Med andra ord handlar det om en grupp individer som är lika marginaliserade här som de är i sitt hemland.

Stockholms Stadsmission ser inte att ett tiggeriförbud hjälper gruppen. Genom ett sådant förbud döljer man istället de verkliga problemen och tar bort den enda möjligheten till försörjning för en stor grupp individer. Stockholms Stadsmission ser heller inte tiggeriet i sig som EU:s största utmaning – istället är det hur man inom EU gemensamt bör arbeta mot extrem fattigdom, samt lagstifta kring diskriminering av romer som bör stå i fokus.

Telefonen är livlinan
Stockholms Stadsmission får ibland frågor om hur man som tiggare i extrem fattigdom har råd med en mobiltelefon. En stor del av de som reser hit för att tigga har sin familj kvar i hemlandet. Mobiltelefonen är därför den enda kontakten man har med sina barn och de man älskar. Det gör telefonen till ens viktigaste ägodel, överordnat mat, husrum och kläder.

Vad gör Stockholms Stadsmission för gruppen?
Stockholms Stadsmissions huvudsakliga mötesplats för EU-migranter är råd- och stödcentret Crossroads. På Crossroads får deltagarna, ofta på sitt eget modersmål, information om det svenska samhället, arbets- och bostadsmarknaden och rättigheter och skyldigheter i Sverige. Till Crossroads kommer deltagarna även för att äta mat, tvätta kläder och duscha.

Under vintertid driver Stockholms Stadsmission verksamheten Vinternatt. Vinternatt är ett nattöppet akutboende för EU-migranter i behov av akut logi. Verksamheten har 32 platser och erbjuder besökare en kort akutinsats på några nätter med sovplats, ett enklare kvällsmål, frukost samt möjligheter till dusch.

Stockholms Stadsmission driver även Bällsta Boende som hyr ut lägenheter till EU-migranter och personer från tredje land som har permanent uppehållstillstånd i ett EU-land, men ingen möjlighet att få hjälp via socialtjänsten eller rätt till tak över huvudet-garantin i Stockholm.

Texten är hämtad från Stockholms stadsmissions hemsida. Läs gärna mer här

EU-migranternas närvaro i vår omedelbara närhet väcker reaktioner. Dela gärna dina tankar och synpunkter i en kommentar eller skriv ett mail till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

Kommentarer

26 svar till ”Värt att veta om tiggeri – Stadsmissionen informerar”

  1. Profilbild för MarveW

    Reblogga detta på På Gång och kommenterade:
    Intressant att ta dela av Stadsmissionens uppfattning om tiggeri. Ger en bredare bild.

  2. Profilbild för Maskrosen

    Rumäniens ambassad hävdar i en artikel i DN att de visst erbjuds hjälp i Rumänien under villkor att barnen sänds till skolan m.m.
    Hur kunde Rumänien få komma med i EU om inte grundläggande mänskliga rättigheter är införda för alla?
    I DNs senaste artikelserie verkar det dessutom finnas viss organisering eftersom tiggarna tvingas betala hyra för sin plats? Känns olustigt att bidra till maffialiknande verksamhet.
    Hoppas ett stort tryck sätts på Rumänien.

  3. Profilbild för Kjell
    Kjell

    Om man tjänar 70 kr per dag som man skall försörja sig på inkl. boende, mobiltelefon, resa hit och hem efter tre månader, hur mycket kan det bli över för att försörja sin familj i Rumänien. Jag kan inte förstå att det skulle bli något över.

    1. Profilbild för LoAnn
      LoAnn

      Resan brukar ligga på 1200 kr per väg.
      Tjänar dom 70 kr per dag blir det strax under 6000 på 3 månader.
      Gamla mobiler skänks ofta. Dom bor ju inte på hotel direkt. Utan i läger i skogen eller liknande.
      Så med resa och mat här, kanske dom mest sparsamma kan ha 2-3000 kr med sig hem. Och det är riktigt mycket pengar i dom fattigaste byarna. Dom brukar ha ca 200 kr i månaden att leva på.

      1. Profilbild för andrejuthe

        Men hur går det ihop med tiggaren som hade 50 000 på sig?

  4. Profilbild för Lisa
    Lisa

    Mitt barn, beröva inte den fattige hans uppehälle,
    låt honom inte vänta med bedjande blick.
    Såra inte den som svälter,
    väck inte förbittring hos en man som lider brist.
    Upprör inte mer ett redan bittert hjärta,
    låt inte den som tigger vänta på din gåva.
    Avvisa inte den som ber om hjälp i sin nöd,
    vänd dig inte bort från den fattige.
    Vänd inte bort blicken från den som tigger,
    ge honom inte skäl att förbanna dig,

    1. Profilbild för fiamej

      fint skrivet lisa <3

  5. Profilbild för Magda Gustafsson
    Magda Gustafsson

    Politikernas ansvar att ta hand om dessa människor som de har godkänt att de får vistas här. Håller med Kjell. Stöder http://www.lifemission.se istället för tiggare i Sverige.
    För försörjer vi dem genom att ge dem pengar så kommer det hit bara fler för att tigga.

  6. Profilbild för Britt-Marie Eriksson

    Olika falla ödets lotter…..det är egentligen förskräckligt att det ska behöva vara så…….

  7. Profilbild för Patrik
    Patrik

    Är ni blinda? I Sthlm ser jag stackars kvinnor betala sin ”hallick” varje vecka. Senast häromdagen försökte en kvinna i kista galleria behålla lite pengar. Det blev ett himla liv när detta upptäcktes. Säker på hon fick stryk senare när ingen såg.

    1. Profilbild för Fredrik
      Fredrik

      I förrgår på McDonalds lindvreten utanför Stockholm såg jag hur en kille gick fram till ett bord med kvinnliga romer och sa något. En av kvinnorna lämnade motvilligt ifrån sig sin väska. Mannen tog upp en bunt 500 – lappar lika tjock som en knytnäve och tog ett antal för att sedan lämna tillbaka väskan. Kändes verkligen som något organiserat och kvinna var riktigt upprörd när mannen sedan försvann iväg. Svenskar är det naivaste folket tyvärr.

  8. Profilbild för Jennie
    Jennie

    Jag har hört av flera i min stad att när de erbjuder att gå och köpa mat åt tiggarna så säger de att de inte vill ha mat utan att de vill ha pengar. Väldigt konstigt tycker jag.

    1. Profilbild för diakonibloggen

      Tack för all respons på detta inlägg! Vi har inte haft kontakt med Stockholms Stadsmission direkt utan delat vidare det som står på deras hemsida. Vi tror dock att uppgiften stämmer att det mesta tiggeriet är icke organiserat, sedan kan det förstås finnas undantag. Varför inte försöka kommunicera med individen som sitter framför oss, se personen i ögonen och säga hej? Vår erfarenhet av och uppfattning om eu-migranternas situation är just att de föredrar pengar framför mat. Pengarna är så mycket mer värda i hemlandet än här i Sverige. /Karin och Lotta på diakonibloggen

    2. Profilbild för Katarina
      Katarina

      Det är väl inte så konstigt? Äta kan de ju bara göra ett begränsat antal gånger per dag, men pengar behöver de till annat också – bland annat för att samla till sina familjer, som de ju är fullt öppna med att de gör.
      Den tiggare jag träffar oftast (hon sitter utanför Ica där jag bor) har flera gånger bett mig handla mat till henne. Hon har också, vintertid, bett mig köpa hudkräm. Det kan väl knappast räknas som lyx, när man sitter ute i timtal i kylan…

      1. Profilbild för andrejuthe

        Men lite konstigt är det väl, jag menar skulle du tacka nej till mat om det var det alternativet som gavs?

  9. Profilbild för carina
    carina

    Konstigt att olika tiggare både i Eslöv, på 3 ställen, i Lund och Göteborg, använder precis samma bild på en liten rosaklädd flicka. Hur många föräldrar har detta barn

  10. Profilbild för jenny
    jenny

    Jobbar i en butik och ser på nära håll tiggandet. Det är 15 personer som byts om. Flera av dom röker och bilar i bra skick kör dom. Ofta har dom skyltar med sig där dom ber om pengar till sina barn som svälter och är sjuka. Hade mina barn svält så hade INTE jag rökt eller ägt en en bil. Det är många som som ger pengar och 70:-är inte i närheten av dom dom får här. Jag ger pengar till akut behövande istället.

  11. Profilbild för Anna
    Anna

    Jag läste en artikel på polska om tiggarna….att de ger drager de stackars barnen så att de håller sig lugna och inte gråter….ibland överlever de inte efter hela dag… jag vet inte hur det är i Sverige om de har med sig barn som de håller i famnen eftersom jag har inte sett tiggarna där jag bor. Men om ni kommer att se en, kolla om barnet lever.

    1. Profilbild för diakonibloggen

      Hej Anna! EU-migranter i Sverige har sällan eller aldrig barn med, möjligen någon tonåring, det är den bild jag har fått.

  12. Profilbild för P.L.
    P.L.

    Jobbade ett helt nattskift nyligen med en tjej från Somalia. Kommer från ett krigsdrabbat, härjat utfattigt land. Kämpar med språk, kulturen och jobbet, men försöker. Fick reklam nyss från en utdelare som inte kan svenska, förstod inte ”nej tack”-lappen. Men det gör inget, de försöker så gott det går. Strävar så att säga ”uppåt”. Gillar dem.

  13. Profilbild för Blomqvist
    Blomqvist

    Det är tragiskt att människor ska behöva förnedra sig som dessa tiggare gör, men det är en fråga för EU, eftersom vi har fri rörlighet inom EU, det är inte bara att låta folk komma i en strid ström in i landet och sen klara sig bäst dom vill genom tiggeri, nej skärp er politiker och ta erat ansvar, svenska politiker brukar ju kunna öppna käften, sätt press på Unionen.

  14. Profilbild för Siri
    Siri

    Många av dessa tiggande romer beter sig riktigt illa mot de som går förbi. De är efterhängsna, närgångna och bryr sig inte om att man försöker få dem att gå.
    Även så ser verkligheten ut.

  15. […] inlägg som blev mycket uppmärksammat, genom visningar, delningar och kommentarer, var texten från Stockholms stadsmissions hemsida – värt att veta om tiggeri. I denna text och i flera andra framkommer att det sällan handlar om organiserad brottslighet utan […]

  16. Profilbild för Ida
    Ida

    Jag tycker det är så otroligt jobbigt att höra och se människor försöka rättfärdiga för sig själva varför de inte vill ge pengar eller varför de inte bemödar sig att fråga hur de som tvingas tigga själva upplever sin situation. Det är så himla enkelt att gå här i Sverige med sina priveligier och ba; ”Nää, inte tänker jag ge några pengar. Jag VET minsann att det är på ett visst sätt (fast jag har aldrig interagerat med någon av dem, så jag bygger bara mina påståenden på en massa antaganden).” Ja, jag längtar till den dag då människor i Sverige börjar behandla de personer som bor och som vistas här med kärlek och respekt. Jag tycker att alla som misstänkliggör dessa människor ska ta sig en rejäl funderare och tänka; ”Tänk om det var jag som satt där? Tänk om jag hade fötts in i en rumän-romsk familj? Vad hade jag haft för möjligheter då? Och hur hade jag velat bli bemött av människor som ”slösar” 10 000 kr på julklappar?” Peace out!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *