Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Vad är viktigast?

Skärmavbild 2014-08-15 kl. 12.01.02Vad är viktigt genom livet – det var en av frågorna som en av de första gästbloggarna ställde när vi inledde temat kring att bli äldre. Relationer och att få finnas med i ett sammanhang var två viktiga svar som Britt Sandberg lyfte fram. Yrkesidentiteten som tillhörighet och vad som händer efter det att vi slutat yrkesarbeta fortsatte Frida Olsson Sandahl att diskutera. Har kvinnor lättare att falla in i rollen som mormor/farmor, om det finns barnbarn med eller hur ser identiteten ut några år efter pensionen? Många pensionärers idag får också en markant skillnad i ekonomin, något som Christina Rogestam lyfte fram. Att risken för beroendeproblematik ökar när identiteten ifrågasätts berättade Maria Eibler och även hon lyfte vikten av att ha ett nätverk omkring sig.

Gabriella berättade om sin mormor och deras relation ”När mina barnbarn en vacker dag ska beskriva mig hoppas jag att de inte bara benämner mig som en ”rar gammal dam”. Jag hoppas att de berättar att jag pratade oavbrutet och avbröt folk mitt i mening. Att jag nös ljudligt och skrattade högt. Att jag var envis och frågvis. Hade svaga nerver, smala ben, var lätt neurotisk och ibland grät så tårarna droppade ner i diskhon. – Att jag vågade leva. När jag var ung – och när jag blev gammal.”

Att våga leva som gammal och ung, att få vara trygg i sin identitet och att få en möjlighet att få ha nära relationer – rätt basala men ack så viktiga önskningar oavsett om vi är gamla eller unga. Så var rädda om varandra.
Karin och Lotta på diakonibloggen

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *