Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Mitt psyke och jag

mitt-psykeIdag vill vi på diakonibloggen tipsa om en dokumentärserie på teve. Sveriges Television visar serien ”Mitt psyke och jag” i sex avsnitt. ”En ärlig och personlig serie om ett ämne som berör många, men som få vågar prata om”, står det på Sveriges Televisions hemsida. Den handlar om sju personer med olika psykiska och/eller neuropsykiatriska diagnoser. De, som alla är relativt unga, har valt att filma sig själva under ett halvår i sin vardag för att visa hur det är att leva med psykisk ohälsa.

Personligen berörs jag starkt av de medverkandes berättelser – den unga tjejen som kämpar med panikångest, ätstörningar och suicidförsök, tvåbarnsmamman som ständigt lever med generaliserad ångest och ADHD, pappan som behöver sociala instruktioner för att på ett bra sätt lämna och hämta sin son på förskolan.

Det är ärliga starka skildringar och tittaren informeras om att innehållet är olämpligt för barn. Vilket får mig att fundera på hur pass gammalt ett barn ska vara för att kunna se skildringar av psykisk ohälsa. Barn drabbas själva och barn är anhöriga och jag tror att barn känner av mer än vuxna kanske inser. Hur bryter vi tabu redan hos barn så att inte psykisk ohälsa blir skrämmande och konstigt?

Att visa en serie som ”Mitt psyke och jag” är ett bra initiativ som förhoppningsvis ger tittaren mera kunskap och hjälper till att öppna upp för viktiga samtal om psykisk ohälsa.

Tre avsnitt har sänts hittills och dessa finns att se på svt play. Kommentera och diskutera gärna i sociala medier på #mittpsyke.

Lotta, diakonibloggen

Under september, diakonins månad, är temat på diakonibloggen barns och ungas psykiska ohälsa. Läs gärna gästbloggarnas tankar, dela med dig av dina reflektioner via mail till diakoni.se@gmail.com eller skriv i en kommentar vad du tycker.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *