Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Nya barnboenden

”LSS är en rättighetslagstiftning som helt enkelt syftar till att även personer med funktionshinder ska ges frihet att själva styra sina liv. Till dessa rättigheter hör den personliga assistansen för personer som behöver stöd för att klara vardagen. En lag som gjort att Sverige legat bra till när det gäller rättigheter och möjligheter för funktionshindrade. Men de senaste åren har något hänt.” Så skriver Sofia Mirjamsdotter i en debattartikel i Sundsvalls tidning 20180827.

Sofia syftar på de nya direktiv till Försäkringskassan som resulterat i att många i behov av assistent har fått sin assistans indragen eller försämrad.

I ett reportage som SVT gjort (20180827) berättas det om att det i flera kommuner i Sverige nu byggs särskilda boenden för barn med funktionshinder. Detta eftersom barnen har förlorat rätten till assistans och deras föräldrar inte orkar med den dygnet-runt-hjälp som ofta krävs. Över hälften av kommunerna har nu svårt att hjälpa alla som inte längre får personlig assistans.

Sofia Mirjamsdotter säger: ”Det finns inte heller något som talar för att det skulle vara mindre kostsamt med institutionsboenden än med personlig assistans. Men kostnaden skjuts över från staten till kommunerna.”

Under våren skedde en något hoppfull förändring för alla dem som drabbats av indragningar eller omprövningar – ett tillfälligt stopp av tvåårsomprövningen – då det väntas en ny utredning för att se över behov och beslut.

Men oron är stor hos många och vi behöver alla uppmärksamma politiker med flera på hur många det är som faktiskt är drabbade, direkt eller indirekt, och värna om rätten att leva ett drägligt liv.

Karin och Lotta, diakonibloggen

Nuvarande tema på diakonibloggen.com är LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Det handlar om rätten till ett gott och självständigt liv
Har du erfarenheter, kommentarer eller tankar, hör gärna av dig till diakoni.se@gmail.com.

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *