Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Att orka gå dit ingen annan går

Vi delar i några inlägg med oss av projektet Som en rörelse, som vi arbetat med de senaste två åren, och som inte bara är en bok. Till boken finns 13 målningar av Kent Wisti. Varje målning är kopplad till ett bibelord som i sin tur hänger ihop med ett kapitel i boken. Följ med oss i Som en rörelse och låt oss prata, diskutera, ventilera och debattera vad diakoni är och kan komma att vara.

Mark 6:31
Tavla av Kent Wisti
Från utställningen Som en rörelse – På spaning efter diakoni i vår tid.

Ett kapitel handlar om att ta hand om sig själv. Diakoner uttrycker ibland att de är ensamma i sitt arbete. Den utsattheten förstärks av krav på öppenhet och tillgänglighet. Handledning är ett verktyg för att orka i sin uppgift. Det är en möjlighet att både få vägledning och bekräftelse men också att bli utmanad. I handledningen erbjuds ett utifrånperspektiv – att få någon annans reflektion på det egna arbetet. Det skapar förutsättningar för att öka sin egen medvetenhet, både om sig själv som person och om yrkesrollen. Tydlighet i organisation, struktur och arbetsuppgifter är viktigt för att inte tappa fokus på det diakonala.  Ett annat problem kan vara att diakonen förlorar sina gränser så att andra blir viktigare än en själv. Balansen är viktig eftersom diakoner arbetar med sig själva som redskap. De får inte alltid hjälp med gränssättning bland alla förväntningar – från dem själva och från omgivningen – utan blir något av egna företagare där det är upp till den enskilde att välja frågor att driva. Samsyn och teamarbete kring det diakonala arbetet är därför väsentligt.

Läs mer i kapitlet ”Att orka gå dit ingen annan går – om vikten av att ta hand om sig själv” med Barbro Lord och Agneta Grimberg.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *