Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Utanförskapet måste brytas, eller?

Vi hör det ofta, det sägs av till exempel nyhetsuppläsare, politiker och debattörer. Utanförskap – det är ett stort och tungt ord. Enligt Wikipedia betyder det följande:
”Utanförskap, utslagning eller marginalisering som innebär att en individ eller grupp befinner sig utanför och känner sig vara utestängd från gemenskap, exempelvis ett hem eller ett folk, dess arbetsliv, kulturliv eller samhällsliv.”

Jag tänker ibland att om det finns ett utanförskap så finns det också ett innanförskap. Kan det första brytas utan att det andra behöver göra något? Är kanske ordet utanförskap mest ett sätt för oss att peka på den ena sidan av ett problem? Är det vi kallar utanförskap i själva verket en konsekvens av att det finns ett innanförskap? Är det i själva verket så att det helt enkelt handlar om olika former av orättvisa, och att det egentligen är innanförskapet som måste brytas, att det är det vi ska prata om? Är det kanske så att det är i det välmående och välfungerande innanförskapet makten att förändra finns?

Är det så att vi innerst inne på något sätt vet det och därför medvetet eller omedvetet väljer att peka på utanförskapet och säga: ”Detta måste brytas, någon måste göra något”? Borde vi inte säga: ”Detta måste brytas, jag måste göra något”? Jag själv är till exempel född in i innanförskap – det är inte så ofta man reflekterar över sådant. Jag har inte kämpat särskilt hårt för att komma dit jag är idag. Det är tidigare generationers geografiska förflyttningar, sociala status och arbete som bär mig och mitt liv. Hur kan jag låta min plattform bära fler?

Det är en utmaning för mig, att tänka efter, att identifiera mitt innanförskap, att våga se hur det påverkar andra och hur jag kan bryta det. Jag tror att det är där lösningen finns för mycket av det vi tycker är problematiskt – där, alldeles nära oss själva, inte bara långt borta, hos ”de andra”. Innanförskapet måste brytas!

Per-ivar Östmann

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *