Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Ensam, flykting och bostadslös?

I vårt förra inlägg skrev diakonibloggen om kampanjen Håll ihop Sverige – flyktingamnesti för ensamkommande. Den hänvisar till en rapport från Röda korset.

Många av de ensamkommande ungdomarna befinner sig i en mycket utsatt situation utan mat, kläder och tak över huvudet. Det har lett till psykisk ohälsa och exploatering. Röda Korset har i februari 2020 presenterat en rapport: Den humanitära situationen för ensamkommande barn och unga i Sverige Författare: Linda Beskow

Rapporten lyfter fram den snabbt ökande utsatthet som drabbar ensamkommande där allt fler faller utanför samhällets skydds­nät och lever i Sverige utan tillgång till stabila boendelösningar och andra grundläggande humanitära behov. ”Boendesituationen för målgruppen är mycket svår. Rätt till boende saknas för alla de ungdomar som sökt uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen. Detta då varken myndigheter eller kommuner anser sig ha ansvar för att ordna boende­platser till dem, oavsett om de bevil­jats uppehållstillstånd, befinner sig i tillståndsprocess eller fått avslag på sin ansökan. Många av dessa unga befinner sig i akut hemlöshet.”

Rapporten avslutas med förslag på konkreta åtgärder som skulle kunna minska exploateringen, hemlösheten och den psykiska ohälsan hos ensamkommande. Det föreslås bland annat:

– Förtydliga kommunernas ansvar för att ordna boenden för ungdomar med uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen och säkerställ finan­siering för detta.
– Säkerställ de praktiska förutsätt­ningarna för att lagkraven i gymnasielagen ska kunna uppnås.

Läs rapporten i sin helhet här

Vi vet att Röda Korset, Rädda Barnen, Agape, Svenska kyrkan och många många frivilligorganisationer gör en stor insats för att underlätta för ensamkommande, men rapporten visar tydligt att detta inte är nog – det behövs lagförändring och ökat engagemang för att säkerställa att ensamkommande ungdomar i Sverige idag ska få ett värdigt och drägligt liv!


Karin och Lotta på diakonibloggen

Temat är hemlöshet, med hopp om att verka för förändring. Vill du dela med dig av erfarenheter, berättelser eller synpunkter? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *