Till innehåll på sidan
diakonibloggen

#WeRemember

Det går knappt att ta in när en vandrar runt i ruinerna kring Auschwitz – Birkenau den oerhörda grymhet som skedde där. En plats där judar, romer, homosexuella efter förföljelser och pogromer till sist avrättades.


Idag den 27 januari är det 76 år sedan förintelselägret Auschwitz – Birkenau befriades. Flera olika hashtags uppmärksammar detta – alla med samma budskap #Omdettamåviberätta och #Dettamåvialdrigglömma!

Den 27 januari är också förintelsens minnesdag och den uppmärksammas på många olika platser genom digitala minnesceremonier. De digitala flödena fylls av bilder under #weremeber – en uppmaning och ett ansvar till oss, som lever i tider av ökad polarisering, där demokratin ifrågasätts och där främlingsfientligheten ökar, att visa på vägar av medmänsklighet, hopp och kärleksfullt motstånd.

Ta gärna ett foto med hashtaggen #weremeber och dela i dina flöden.


I år anordnar Forum för levande historia en digital minnesceremoni för Förintelsens offer – ceremonin den 27 januari sänds live med tal, musik och ljuständning direkt från Eric Ericsonhallen i Stockholm. Ni kan följa minnesceremonin klockan 17.00-18.15 på Forum för levande historias hemsida eller på deras facebooksida. Ceremonin sänds även på SVT Forum på svtplay.se/forum.

Lotta och Karin på diakonibloggen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *