Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommarlov…

Vårt bemötande mot varandra kan göra oerhört stor skillnad. Enkla saker som att fråga hur någon mår och lyssna på svaret.


Smaka på ordet. Vad väcks hos dig?

Är det minnen av evighetslånga dagar med bad, jordgubbssaft, sol, cykelturer, glass, picknick i det gröna, ett stilla sommarregn, myggbett och skrapade knän… Eller ger det dig av olika skäl en klump i magen? Förväntningar som inte infriades, bråk och stök, tomma löften, saker som inte blev som du önskade. Oro, stress, känsla av otillräcklighet, skam…

Vi lever ännu med en pandemi som på olika sätt under en lång tid har präglat barns och ungas tillvaro med minskade sociala kontakter och distansundervisning. Sommarlovet börjar nu för barn och unga i vårt land, för den som längtat efter det och för den som inte sett fram emot det. För många barn är fritids ett välkommet inslag. Många kyrkor och föreningar ordnar sommarlovsaktiviteter och dagläger.

Vårt bemötande mot varandra kan göra oerhört stor skillnad. Enkla saker som att fråga hur någon mår och lyssna på svaret. Ta med ett extra barn på utflykten. Bjuda grannbarnen på glass och småprat. Vilka barn och unga finns i vår närhet? För vem kan vi göra skillnad den här sommaren?

Är du orolig för dig själv, ditt barn eller någon annan ung person? Du kan kontakta Barnens rätt i samhället (BRIS) eller Ungdomsmottagningen UMO.se. Du kan också höra av dig till socialtjänsten i din kommun och resonera med någon om din oro. Som privatperson kan du vara anonym.

#kämpaförvarendaunge

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *