Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Sommar och böcker – Hela mitt hjärta

Att förmedla hopp och tro, utan att undvika svåra frågor kring tvivel, prövningar och förtvivlan, att inte förenkla, utan fördjupa.


Sommaren är här och traditionsenligt delar vi recensioner av böcker, där du kan få tips för dagar av vila, avkoppling, för återhämtning och uppbyggelse. Idag skriver Lotta om en andaktsbok för årets alla dagar.

Hela mitt hjärta – eftertanke för årets alla dagar, Verbum, 2021

Det är något med en andaktsbok som lockar mig. Jag vill ta den i min hand och tänka att nu ska det bli ordning på min dagliga andakt. Ibland fungerar det bra, i alla fall tidvis. Den här andaktsboken tilltalar mig redan till det yttre med sitt fina omslag i mjuka blå färgtoner av Lotta Backman. Titeln är också engagerande och vittnar om att texterna vill beröra själva livet.

Boken är en fristående uppföljare till andaktsboken Från hjärta till hjärta som utkom första gången 2003. Liksom sin föregångare är Hela mitt hjärta skriven av ett flertal författare, den senare så många som 25 personer. Författarna har sin tillhörighet till många olika sammanhang i den kristna kyrkofamiljen vilket ger en stor bredd i innehållet. Något som jag tilltalas av är att varje månad har ett övergripande tema. Dessa teman, tillsammans med bibeltexterna som spänner brett över Bibeln, har arbetats fram av bokens redaktion och en referensgrupp. Temana är storord och samtidigt djupt mänskliga så som tro, hopp, kärlek, längtan och mognad. Ett nytt perspektiv öppnas i min värld när årets för mig tyngsta månad november ges temat vila.

Redaktionsgruppen skriver i inledningen: Skribenternas uppdrag har varit att lyssna genom ”sitt hjärtas öron”, med ett öra mot Bibeln och det andra vänt mot dig som läsare. Att förmedla hopp och tro, utan att undvika svåra frågor kring tvivel, prövningar och förtvivlan, att inte förenkla, utan fördjupa. Varje andakt fyller en sida som inleds med ett kort bibelord för dagen. Några av texterna avslutas med en fråga att bära med sig, några avslutas med en bön på några ord. Läsaren uppmanas annars att själv formulera sin bön, att öppna upp för anslag och tilltal.

Juli månad har det övergripande temat nåd – så underbart för ett julibarn! – och bibelordet för 30 juli är Ef 1:7-8: I honom och genom hans blod har vi friköpts och fått förlåtelse för våra överträdelser – så rik är den nåd med vilken Gud har låtit all vishet och klokhet flöda över oss. Denna dag är det Lina Mattebo (bokens redaktör) som delar tankar under frihetstemat.

En innehållsrik och livnära andaktsbok med stor bredd som jag gärna vill använda och rekommendera.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *