Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Demokrati – frihet och ansvar

Det är lätt att bli uppgiven. Debatten är tuff, med hårda ord och en hel del pajkastning. Ibland upplever vi att politiker lägger mer energi på att förklara hur dåliga andra alternativ är än att framföra den egna linjen.


Foto: Fialotta Bratt

Idag är det val. Ett val som sker i en ovanligt turbulent tid. I spåren av pandemin, i krigets skugga, inför en lågkonjunktur. Det är mycket som oroar, på flera olika sätt.

Det är lätt att bli uppgiven. Debatten är tuff, med hårda ord och en hel del pajkastning. Ibland upplever vi att politiker lägger mer energi på att förklara hur dåliga andra alternativ är än att framföra den egna linjen. Vem som än får makten lär det inte bli enkelt att leda landet i en pressad tid, oavsett fagra löften.

Demokrati är inte något självklart! På diakonikonferensen Kallad till diakoni som hölls för en dryg vecka sedan gjorde biskop Åsa Nyström oss uppmärksamma på en markant förändring som skett i världen. År 2006 fanns det i världen 28 länder med fullvärdig demokrati (läs mer här), 2021 fanns det 21 fullvärdiga demokratier (se vidare här). Den minskade siffran handlar i högst grad om europeiska länder, där en halvering har skett av antalet fullvärdiga demokratier.

Demokrati är frihet, men det är också ett ansvar. Det låter som en klyscha men är högst aktuellt. Att använda sin röst är att värna den dyrbara demokratin. Så låt oss inte ligga på sofflocket, utan gå och rösta, för demokratin och för det vi värnar om och, någonstans bortom tröttheten och missmodet, brinner för.

Ärkebiskop Antje delar idag på Facebook ett bibelord:
Den som älskar sin medmänniska har uppfyllt lagen. (Rom 13:8)

Gud, du har skapat oss till frihet och tjänst.
I din hand lägger vi våra strävanden.
Gör oss öppna och ärliga, fostra oss till respekt för andra.
Ingen av oss är fri från självgodhet och prestigehunger.
Vi har alla skuld till bristerna i vårt samhälle.
Upprätta oss, Gud, ge oss kraft att övervinna dem.
Låt oss aldrig glömma att världen är större än vårt land
och att du är större än världen.

Bön på valdagen. Ur Svenska kyrkans bönbok. 

/Karin och Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *