Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Diakonipsalm med ny melodi

”…texten är fantastiskt vacker och fortfarande mycket aktuell, trots sina 110 år på nacken.”


Vi fick ett mail från Sara Frigell, barnbarns barnbarn till biskop Ernst Lönegren. En diakonipsalm har fått ny melodi. Tack, Sara, för att du delar med dig av den fina psalmen i ord, noter och toner.

Ernst Lönegren (1862-1937), biskop i Härnösands stift 1910-1934, grundade Vårsta diakoni i Härnösand 1912, då han också skrev en text – Din kärlek, Jesus, gräns ej vet, även kallad Diakonipsalmen. Sara Frigell, Lönegrens barnbarns barnbarn, har på ett speciellt sätt förvaltat ett arv då hon gett sin förfaders psalm en ny melodi. Hon skriver: ”Melodin fanns i två olika versioner, från 1547/1653 och fanns i gamla psalmboken som nummer 237 och i nya som psalm 91.”

Sara blev utmanad att antingen skriva en ny psalm eller bearbeta Lönegrens, inför Vårstas 110-årsjubileum. Sara, som har skrivit en del musik, valde att göra en ny melodi, eftersom hon tycker att ”texten är fantastiskt vacker och fortfarande mycket aktuell, trots sina 110 år på nacken. Melodin har en folklig ton och gör sig väldigt livfull i trestämmigt men funkar även enstämmigt.”

Uruppförandet ägde rum i samband med invigningen av Vårsta museum tidigare i veckan. Tillsammans med två av sina systrar framförde hon Diakonipsalmen med den nya melodin. I sin nya version har Sara valt en textrad från en äldre psalmbok, så 1986 års textrad ”där någon tröst och råd begär” har ersatts av den tidigare versionen ”där tröst och råd en själ begär” som författaren tyckte var en finare ordalydelse. I YouTube-klippet här övar systrarna i bilen på väg till invigningen. Sara hälsar att sången med noter gärna får kopieras upp och framföras.

Kommentarer

Ett svar till ”Diakonipsalm med ny melodi”

  1. Profilbild för Anna Sellén

    Som stolt storasyster till Sara blir jag extra glad att ni uppmärksammar detta, då många psalmer idag har melodier som är svårsjungna. Nu har Sara gjort om melodin till att vara vacker så som den är, en enda stämma, men också rolig och utmanande för de som vill sjunga i flera stämmor. Jag hoppas att psalmen med sin nya melodi sprids och även blir med i den nya psalmboken som är på gång. Vi har då bägge två skickat in flera förslag och hoppas att de inte drunknar i mängden av ”kändisar” vad gäller psalmförfattande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *