Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Rapport från vår följeslagare del 4

Frustrationen och oron är stor bland israeler över hur den nuvarande regeringen försöker förändra landet genom en rad nya lagstiftningar som dels hotar demokratin men som också försvårar än mer för palestinier som lever under ockupationen.


I några inlägg följer vi här på diakonibloggen diakon Maria Lundberg som under tre månader är följeslagare i Palestina och Israel. Denna rapport skrevs någon vecka innan stilla veckan.

Tiden går fort. Nu har ramadan inletts. Det är fest, frustration över att inte få komma till moskén för att be på grund av komplicerade tillståndsprocesser som ibland inte alls är möjliga att förstå, men också allvar och bön. Bön för fred, för respekt för allas lika värde och rättigheter. Nästa söndag kommer palmsöndagen och strax efter det inleds pesash. Alla de tre religionernas stora högtider samtidigt. Fantastiskt men också stor oro! Jag ska skriva mer om det i nästa rapport.

Samtidigt pågår stora politiska händelser i landet då massor av människor är ute på gatorna för att demonstrera för att skydda demokratin som hotas av nya lagförslag. Demonstrationerna äger rum flera gånger i veckan både i Tel Aviv och Jerusalem, men också i andra städer. Frustrationen och oron är stor bland israeler över hur den nuvarande regeringen försöker förändra landet genom en rad nya lagstiftningar som dels hotar demokratin men som också försvårar än mer för palestinier som lever under ockupationen. 

Om en och en halv vecka påbörjar vi överlämningen till grupp 88 som snart är på gång hit. Vi hoppas att alla tillåts komma in i landet och att de ska få uppleva det meningsfulla i att få vara en i en kedja av följeslagare som bidrar till internationell närvaro för att reducera konflikt och våld, men som också bidrar till att samla data inom olika områden som kan ge underlag för viktigt påverkansarbete för en rad olika organisationer. Vi är den enda organisation idag som har en bred följeslagarnärvaro i landet och som systematiskt samlar data rörande överträdelser av mänskliga rättigheter och internationell rätt.

Denna rapport handlar om ett samhälle som ligger i den så kallade sömzonen. Våra besök där har varit mycket speciella och den grupp kvinnor som jag skriver om kommer jag att bära med mig länge. Min förhoppning är att jag kan förmedla en bild av deras livssituation men också deras styrka och mod som grundar sig i den gemenskap de skapat mellan varandra. Skratt och allvar, skämt och omtanke. Allt detta och mycket mer i en isolation som är svår att begripa. Du hittar rapporten via länken nedan.

https://foljeslagarprogrammet.se/rapporter/samhallet-mitt-i-sommen/

Med vänliga hälsningar om en fin fastetid!

Maria Lundberg

Följeslagare

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *