Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Glada svansar och en känsla av sammanhang

I några inlägg har vi här på diakonibloggen delat berättelser om diakonalt arbete med djur och natur. Här berättar Matilda Ström, diakoniassistent och tjänstehundsdressör, om sitt arbete med hundar i Svenska kyrkans verksamhet.

Genom alla tider har djur haft en stor betydelse för människan. Från att fungera som arbetsredskap till sällskap. Redan på 1700-talet hade man förståelse kring djurs positiva effekt på människan. Personer med psykisk ohälsa fick då lov att arbeta med lantbruksdjuren som en del i sin rehabilitering. 

Forskningen har hunnit i kapp och numera finns det empiri som stärker alla de positiva effekter som sker under interaktionen mellan människa och djur. När man klappar ett djur utsöndras oxytocin, ett ”lugn och ro”-hormon som ökar välbefinnandet, faktiskt för både människa och djur. Stressnivåer sjunker och en känsla av sammanhang sker ofta. Vad djuren har som är unikt är en icke dömande attityd och att de är här och nu. 

Det djur som används mest som resurs med människa är hunden. Varför hundar ofta används beror på att de har en stark utvecklad social förmåga gentemot människan. Det är ett av de få djur som faktiskt väljer mänsklig kontakt före sin egen art i många fall. Hundar som används som resurs kallas för sociala tjänstehundar. Under senare år har sociala tjänstehundar fått en viktig roll som resurs inom vård, skola och omsorg.  De har en förmåga att bygga broar där orden inte räcker till, motivera där hoppet svikit, skapa glädje och få fram skratt. 

I Nordmarkens pastorat arbetar Matilda Ström, diakoniassistent, med utbildade sociala tjänstehundar. Teamet är på plats varje dag och deltar i olika sammanhang. Hundarna skapar möjlighet att utveckla och skapa nya vägar. I barngrupperna lär sig barnen respektera andra individer, utveckla empati, öka självkänslan och finna ett tydligt här och nu. Det spontana som sker i grupperna är oftast det som barnen minns allra mest, spontana skratt när hundarna gör något roligt. 

Hundarna arbetar inom äldreomsorgen och LSS-verksamhet. När hundarna kommer till äldreboendena är ofta aktivitetssalen fullsatt. De äldres förväntan är slående. De ler, skrattar och är engagerade. Rockringar uppe i luften som skapar hopphinder, ben som hålls rakt ut för att bli ett mänskligt hinder. Skratt och samtal om hundarna har skett under tiden. I mitten av samlingen har Matilda tillsammans med hundarna visat upp konster som en form av dans till musiken medan deltagarna har gjort träningsrörelser och hejat på. ”Man glömmer nästan av att träna för det är så kul att titta på hundarna”.

Hundarna har även fått kliva in genom boendes dörrar för att utföra punktinsatser. Spontana besök som satt guldkant på tillvaron. Det finns även ett samarbete mellan diakoniassistent och präst, där man har erbjudit andliga samtal med hund närvarande. I barngrupperna har det byggts agilitybanor och tillverkats hundgodis. Att arbeta med hund kan innebära en ökad känsla av ansvar, en empatisk utveckling och lättsamhet. Olika skapar möjlighet och den pedagogiken genomsyras med hjälp av hundarna. Hundarna har olika personlighetsdrag som benämns och det i sig öppnar upp för att prata om människors olikheter, styrkor och svagheter. För personer där orden kanske inte räcker till har hundarnas närvaro gett möjlighet att kunna se en öppning. Kanske är det just de glada svansviftningarna som skapat glädje, som i sin tur har varit en början till en förändring eller en känsla av sammanhang.

Vid själavårdssamtalen har hundarna en roll som är ovärderlig. De kliver in med en icke dömande attityd och känner av varje litet känsloläge. En del av mötena innebär att man träffar samma person vid flera tillfällen. Då är det helt magiskt att se glädjen hos tredje person när de märker att hundarna visar glädje över just dem. Hundarna har också varit med som brobyggare när orden inte har räckt till eller behövts. När sorgen tar över och det enda som hjälper där och då är en hund som tryggt finns med vid sidan. 

Att få arbeta med hund som resurs inom Svenska kyrkan skapar möjligheter som är enorma för att möta människor i både glädje och sorg. 

Matilda Ström, hälsopedagogik, tjänstehundsdressör och diakoniassistent
Matilda är med och driver Djurkompetensen som utbildar sociala tjänstehundar och certifierar verksamhet som arbetar med djur. Hon har tre utbildade sociala tjänstehundar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *