Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Ny Gemenskap belyser verkligheten för politiker

Ny Gemenskap stödjer hemlösa, utsatta och ensamma med basbehov, vägledning, värme och medmänsklighet i Stockholm och har funnits i över 50 år. Vi har en viktig roll och vi vill att politikerna ska satsa mer pengar då det är en bortglömd grupp av människor.

Under pandemin såg vi ett ökat antal besökare och även nya grupper som kom till oss. Det var många med timanställningar som hade förlorat sina arbeten och saknade pengar till bland annat mat. Då bjöd vi in Amanda Lind, dåvarande kultur- och demokratiminister till ett av våra kaféer där vi serverar gratis frukost. Vi ville att hon skulle få en inblick i hur många människor har det. Amanda Lind var väldigt intresserad av vår verksamhet och var med oss under en halv dag och delade ut frukost till gästerna. Vi bjöd även in media och Svenska Dagbladet kom och gjorde ett reportage. Vi har även haft besök på Kafé Kungsholmen av Erik Slottner, tidigare äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholm, där vi visade upp vår verksamhet.

Men Ny Gemenskap vill belysa verkligheten för alla partier och vilket gigantiskt arbete civilsamhället gör utan stora medel och vi vill att politikerna ska satsa mer pengar på verksamheter av dessa slag då hemlösheten i Stockholm ökar. Därför bjöd vi inför valet 2022 in de nio partier som sitter i kommunfullmäktige att delta. Representanter för varje parti deltog inklusive dåvarande socialborgarråd Jan Jönsson. Politikerdebatten var fullsatt och många gäster kom för att ställa frågor. Politikerna berättade hur de vill minska hemlösheten och underlätta utsatta människors vardag. Flera partier lyfter fram hur viktigt civilsamhället är då stadens insatser inte räcker till.

Vi fortsätter att bjuda in politiker i hopp om att kunna påverka dem till ökande anslag men även att staden gör förbättringar för att minska hemlöshet och underlätta för dem som befinner sig i den.

Helene Rödbro, kommunikatör, Ny Gemenskap

Vi lyfter ämnet opinion och påverkansarbete på diakonibloggen. I några inlägg framöver får vi ta del av tankar och erfarenheter från olika organisationer. Har du som läsare något som du skulle vilja dela med dig av är du välkommen att höra av dig till oss på diakoni.se@gmail.com. /Karin & Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *