Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Diakonipodden

-Jag tycker inte du ska bli diakon. Det är så diffust vad de arbetar med och jag förstår inte vad en diakon gör. Jag tycker du ska bli präst i stället för det är tydligt vad deras uppgift är. 

Det här fick jag höra när jag samtalade med min dåvarande kyrkoherde och funderade på att bli diakon. Tyvärr hade jag hört samma sak från en tidigare kyrkoherde. Att jag inte fick stöd eller hade en kyrkoherde att bolla med i mina funderingar om att bli diakon gjorde att det tog flera år för mig innan jag hörde mitt kall tydligt. Jag hade arbetskamrater att bolla med, men för mig var det viktigt att få diskutera det här med kyrkoherden som leder församlingen och har en överblick och erfarenhet. Kyrkoherden anställer och leder diakoner och jag behövde bolla med den personen eftersom den har kompetensen att veta vad en församling behöver för kunskapskompetens inom diakoni. 
Jag blir ledsen än idag när jag tänker tillbaka på det här för det finns fortfarande en okunskap bland kyrkoherdar och andra arbetsledande präster angående diakonens kompetens. 

Men att sitta hemma och vara ledsen över detta är inte min ”cup of tea” och då är det bara att ta tag i det och ta reda på vad okunskapen beror på. Samtidigt vill jag att diakoners kompetens blir mer tydlig och att vår kunskap som ledare synliggörs. 

Diakoner som utbildas idag har en högskoleutbildning och har oftast arbetserfarenhet. Att ha med sig både utbildning, livserfarenhet och arbetslivserfarenhet är viktigt och det gör att vi har kunskap som ledare, röstbärare, själavårdare och undervisare. 

Men okunskapen är stor. Mitt sätt att ta reda på vad den här okunskapen beror på och hur jag kan berätta om diakoners kompetens är genom att jag nu startar Diakonipodden. I podden kommer jag att samtala med olika personer som lyfter fram diakonens kompetens och kunskap men även vad det treledade ämbetet betyder. Jag har ännu inte fått något bra svar på den frågan men hoppas i och med samtalen i podden att jag kommer förstå vad det treledade ämbetet betyder för oss diakoner i praktiken. 

I Diakonipodden diskuterar vi diakonens särskilda kompetens och kunskaper som ledare. Samtalen är tillsammans med diakoner, kyrkoherdar, biskopar och arbetsledare inom Svenska kyrkan, dessutom med samarbetspartners i civilsamhället som till exempel socialtjänsten, polisen och flera andra. 

Vi hörs på Diakonipodden i mars 2024 där poddar finns!  

Hege Marie Korshavn, diakon

Hur utövas diakonalt ledarskap? I några inlägg får vi del av exempel på hur diakoner leder och inspirerar utifrån några olika perspektiv. Har du tankar och erfarenheter? Hör av dig till diakoni.se@gmail.com. /Karin och Lotta

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *