Till innehåll på sidan
diakonibloggen

Ärkebiskopens fastebok 2024

Det är askonsdag. I min hand håller jag Maria Küchens bok Livets vatten. Den är årets fastebok och den ska få följa mig under fastetiden. Kanske också något för dig?

Livets vatten, En dagbok från de yttersta öarna, av Maria Küchen. Verbum, 2023.

Sedan några år tillbaka väljer ärkebiskopen någon som får i uppdrag att skriva en bok för kommande års fastetid. I år gavs uppdraget till Maria Küchen, poet och författare. Förfrågan till henne sammanföll med en redan planerad resa till Yttre Hebriderna utanför Skottlands västkust, och det var där boken kom till. Temat för boken såväl som dess titel blev Livets vatten. Genom hela fastan och till annandag påsk får läsaren följa hennes tankar och reflektioner dag för dag.

Det här är ingen vanlig recension, av naturliga skäl – jag har bara börjat läsa. Det är en presentation av en möjlighet, en hjälp om du liksom jag längtar efter att ta vara på fastetiden för reflektion och fördjupning. En guide på vägen där vi får bottna och ta avstamp i någon annans tankar och funderingar för egen andakt och bön eller kanske för gemensam reflektion i arbetslaget eller samtalsgruppen.

Som sagt, jag har bara börjat läsa, men det som jag läst gör mig förväntansfull inför fortsättningen. Maria Küchen formulerar sig livsnära, enkelt och vackert. Jordnära och andligt på samma gång, som ärkebiskopen skriver i förordet. Rubriker från kommande dagars läsning lockar mig, såsom ”Rekviem för ett husdjur”, ”Filifjonkans oro”, ”Stora och små sorger” och ”Diakonerna”.

För askonsdagen skriver hon under rubriken ”Aska och ljus”:
Till påsk är det fyrtio dagar. Fastan är vägen dit, en trappa med fyrtio steg. Trappan är inte brant, den kräver ingen god andlig kondition. Gud gör inte skillnad. Han älskar de ömtåliga fåren, de brutna och brustna. Det räcker att jag finns, och att jag vill. Och om jag inte orkar gå alls så får jag sätta mig i trappan och vila.

En öppen och befriande inställning till vägen i fastetid där den beslutsamma energin kan varvas med behövlig vila, steg för steg.

Charlotte Säll, diakonibloggen

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *