Lathundar


Nu kan du ge din blogg det nya uppfräschade utseendet och ta del av nya funktioner. På den här sidan kan du också se och läsa dig till hur du skapar en blogg och blogginlägg.

Om du vill lära dig mer om hur du skriver en blogg, och hur den får ett snyggt utseende finns tips i exempelbloggen Ord och känsla.

Nytt utseende och nya funktioner

Sedan 25 oktober kan du uppdatera din blogg och ge den ett nytt, snyggare utseende. Samtidigt får du tillgång till nya funktioner. Du kan se ett tidigare sänt webbinarium längre ner på sidan, där vi visar hur du kommer igång.

Innehåll på sidan

Filmer som hjälper dig igång

Här kan du ta del av fyra filmer:

  • Byt till det nya temat (från oktober 2023) och få tillgång till det nya utseendet och fler funktioner. Filmen är en inspelning av webbinariet från 25 oktober.
  • Administrationen av en blogg.
  • Se hur det ser ut när du redigerar en blogg och vilka funktioner du kan använda.
  • Se hur du skapar och bygger ett blogginlägg, från början till slut.

Få del av nytt tema (utseende) och nya funktioner

Detta är en inspelning av webbinariet 25 oktober 2023.

Gå in i administrationen

Redigera ett blogginlägg

Skapa ett blogginlägg från början till slut

Blogga i mobilen – ladda upp en app

Du kan blogga från en mobil eller surfplatta. Ladda då upp appen WordPress – webbplatsbyggare.

När du har hämtat appen väljer du alternativet ”Använd din befintliga webbplatsadress”. Skriv in adressen till din blogg i textfältet. Fortsätt sedan med att skriva in ditt användarnamn och lösenord.

De första inställningarna du ska göra på din blogg

Du behöver göra några inställningar på din blogg innan du skriver ditt första blogginlägg.

Anpassa ditt tema 

Verktyget använder sig av teman, som bestämmer hur en blogg ser ut, till exempel vilka färger bloggen har.

Börja med att göra inställningar för ditt tema:

  1. Gå till din bloggs inloggningssida. Skriv /wp-admin efter din bloggs adress. Exempel: https://blogg.svenskakyrkan.se/webbutveckling/wp-admin
  2. Logga in med hjälp av användaruppgifterna som du har fått via mejl. Klicka på länken för ”glömt lösenord” på inloggningssidan om du har glömt lösenordet. Hittar du inte ditt lösenord i eposten, har det troligen hamnat i skräpmejlen.
  3. Du hamnar nu på din startskärm. Använd menyn till vänster för att navigera bland alternativen. De beskrivs i Filmen ovan, Gå in i administrationen.
  4. Klicka på Utseende för att välja ett tema (utseende).

Ta del av tips som hjälper dig att skapa bra blogginlägg, som många i din målgrupp vill läsa. 

Bilder

Stora bilder på bloggportalen ska vara minst 1680×700 pixlar. Mindre bilder ska vara minst ska vara minst 640×640 pixlar. De får inte vara stööre än 2MB stora, då kan de inte sparas.

Du kan redigera en bild, till exempel beskära den, i mediabiblioteket. Öppna bilden och klicka på Redigera bild under bilden.

Rubriker (H2)

Välj rätt sorts rubrik (H3

Dela upp texten i stycken och använd många mellanrubriker. Det underlättar för läsaren.

Blogginläggets huvudrubrik heter alltid en H1. Mellanrubrikerna (H2, H3 och H4) ska användas i en logisk följd. Den första mellanrubriken på sidan ska alltid vara en H2:a. Oftast är de följande mellanrubrikerna i blogginlägget också en H2:a. Använd bara H3 om det är en underrubrik till den rubrik som är H2, använd bara H4 om det är en underrubrik till den rubrik som är H3.

Här ser du till exempel att mellanrubriken Rubriker är en H2:a. Två mellanrubriker som är underrubriker till detta ämne är H3:or. Längre ner kommer en ny H2 (Skillnaden mellan sidor och blogginlägg).

Tips om hur du formulerar rubriker (H3)

Två blogginlägg på bloggen Ord och känsla ger tips om hur du skriver rubriker och mellanrubriker.

Mamman triggar mina känslor

Snälla, låt mig slippa anstränga mig

Skillnaden mellan sidor och blogginlägg

I administrationen ser du att din blogg kan innehålla både sidor och inlägg, det vill säga blogginlägg.

Sidor

Sidor innehåller mer eller mindre statisk information, som kanske berättar om vilka som skriver på bloggen eller hur man kan ge en gåva. Sidorna visas överst till vänster på bloggens startsida, under hamburgermenyn – de tre horisontella strecken.

Om du skapar kategorier som du ger dina blogginlägg, så skapas automatiskt en sida som heter Kategorier. Under den listas alla sidor som har en viss kategori. Du får automatiskt också en sida som heter Arkiv. Den listar alla blogginlägg från ett visst år.

Du behöver inte skapa egna sidor, men du kan. Två bloggar som har skapat egna sidor är Act Svenska kyrkan och Diakonibloggen. Titta där för att få idéer.

Blogginlägg

Blogginläggen är det viktigaste på en blogg och själva syftet med bloggportalen. De är datumsatta, visar författare och lästid, samt kan innehålla film, bilder, citat, faktarutor och mycket annat, förutom text.

Starten på varje blogginläggen visas i den stora ytan på bloggens startsida.

Tips till en bloggare

1. Tänk efter varför – och för vem – du bloggar

Formulera ditt syfte med att blogga. Vad vill du med bloggen? Varför ska andra vilja följa den? Vilka läsare ser du framför dig? Om du har formulerat ett tydligt syfte och ser en målgrupp framför dig, ökar chansen att en grupp personer känner sig tilltalade av din blogg.

2. Var personlig

Se bloggen som din blogg. Du är en representant för din arbetsplats och för Svenska kyrkan, men använd ändå en personlig touch. Skriv i jag-form och hitta din egen stil. 

3. Skriv ofta och regelbundet

En blogg som inte uppdateras är trist. Skriv hellre kort och ofta än långt och sällan. Ett till tre inlägg i veckan är en bra riktlinje. Flera inlägg om dagen är för mycket, om du inte livebloggar om något särskilt som händer just den dagen. Hitta en bra balans. Lika viktigt som att skriva ofta, är att skriva regelbundet.

4. Dela upp i stycken skriv mellanrubriker

Dela upp texten i stycken och skriv tydliga mellanrubriker. Det uppskattas av både dina läsare och sökmotorerna. Använd de förval som finns för rubriker i verktyget.

5. Ta hjälp av en läskompis

När du har skrivit ett inlägg, och känner dig nöjd, är det smart att låta en läskompis testa din text. Det ska vara någon du litar på som hjälper dig att göra ditt inlägg ännu bättre!​

6. Länka till andra

Du kan hjälpa läsarna att hitta till dig genom att länka till andra bloggar, webbplatser, videoklipp eller skribenter som skriver om ungefär samma sak som du. 

7. Använd dina kollegor

Du kanske skriver om ett ämne som ni också kommunicerar på fler sätt i församlingen eller pastoratet. Tipsa då din lokala kommunikatör eller redaktör om att länka till dina bloggposter.

8. Ge bloggen tid

Avsätt några minuter varje dag till bloggen. Delta gärna i kampanjer som #blogg100, som uppmuntrar bloggare att skriva ett inlägg om dagen i 100 dagar. Sätt målet att blogga i ett år och utvärdera sedan.

9. Använd kategorier och taggar 

Märk varje inlägg med kategorier och eventuellt etiketter.

Kategorier är en bredare beskrivning av vad du skriver om, till exempel “Ungdomsarbete” eller “Kyrkorummet”. Etiketter är smalare och beskriver mer i detalj vad inlägget handlar om, till exempel “konfa22”, “eftermiddagsfika” eller “gräsklippning”.

Använd en eller två kategorier per inlägg och kanske fem taggar.

Om du använder taggar och kategorier, blir det lättare för den som använder sökmotorer, som Google, att hitta dina blogginlägg. Använd även nyckelord i rubriker och i den löpande texten – ord som är relevanta för texten och som du tror att folk gärna söker på.

10. Dela i sociala medier

Är du aktiv på Facebook eller Instagram? Dela dina inlägg där, och be dina kollegor att också göra det. Då kan du få större spridning.

11. Använd film

Med hjälp av en mobiltelefon är det enkelt att göra korta filmer som rör ditt ämne. Du behöver inte tänka på klippning eller ljudläggning, om du inte vill. Ofta fungerar det bra med det som kommer direkt ur telefonen. Ladda upp filmen till Youtube eller Vimeo och bädda in i ditt inlägg. En rolig bonus för läsaren!

Glömt lösenord

Om du har glömt bort lösenordet till din blogg återställer du det enkelt genom att klicka på ”Glömt ditt lösenord?” på den sida där du loggar in: https://blogg.svenskakyrkan.se/namnet-pa-din-blogg/wp-admin/. Fyll i ditt användarnamn, så får du ett mejl med beskrivning om hur du skapar ditt nya lösenord.

Risken är stor att du behöver hämta mejlet i din skräppost i e-posten.

WordPress eget stöd för bloggare

På nätet finns WordPress eget stöd för bloggare: