Vatten (även i MT fredag 31 maj 2024)

Vattenpass, vattenlås, vattentunna, vattendelare, vattenskada, vattenpöl, vattenfall, vattenkanna, vattenslang, vattenprov, vattenmelon, vattenskidor, vattenplaning, vattenpolo, vattenrutschbana, vattendrag. Men också: regnvatten, fostervatten, ytvatten, källvatten, sötvatten, saltvatten, tevatten, dricksvatten, havsvatten, Vänervatten, färskvatten. Kommer du på fler ’vattenord’?


Dopvatten.

Tänkte du på det ordet?

källan vid Skaga kapell

Det är en stor chans att du som läser detta är döpt. I annat fall kan du bli, om du vill. En av texterna som vår församlingsinstruktion bygger på är berättelsen om den Etiopiska finansminister som har kommit till Jerusalem för att be och för att köpa nya biblar. På väg hem på vägen från Jerusalem till Gaza får han kontakt med Filippos som förklarar för honom vad han håller på att läsa, och berättar för honom om vad som har hänt i Jerusalem med Jesus. När de kommer till ett ställe med vatten frågar etiopiern: ”Är det något som hindrar att jag blir döpt?” Och det är det inte, om någon önskar tillhöra den rörelsen som först kallades Vägen, som började i Jerusalem och Galiléen, och som har spridit sig över hela världen, och som nu kallas Kristi världsvida kyrka.

Den kyrkan är bara kyrka när den finns till för andra.

Dop, det handlar om relation, ord och vatten. Rent vatten. Vad använder vi vatten till? Rengöring, tvätt. Men även dryck. Utan mat klarar vi oss rätt så länge, men utan vatten klarar vi oss inte. Det är livsviktigt! I dopet uttalas vårt namn, blir vi renade, och får ett alltid kvarvarande vattenstämpel på oss, som säger det Gud vill säga oss: Du är ren, du är älskad, du är förlåten vad du än hittar på i ditt liv. Du får alltid en ny chans. Och dessutom blir man kallad att vara en av alla de lärjungarna som Jesus har idag. Du får finnas till för andra. Vi är på ett sätt samma människa efter dopet, med sina fel och brister. Man blir inte en ’bättre’ människa av att vara döpt. Men på ett annat sätt är vi nya människor: varje morgon vi vaknar vet vi att vi får en ny chans att göra det som är gott, det som Gud vill att vi ska göra, med ett uppdrag att värna skapelsen och leva vårt liv i relation till Gud och våra medmänniskor. Men vi är naturligtvis också mycket väl medvetna om att vår förmåga är begränsad. Den gamla människan -som inte har något hopp, som lätt tror att det är kört – den människan har dött i dopet. En ny människan har uppstått, och tar emot varje dag som en ny gåva. Det onda finns i vår värld, i våra liv, men har inte makt över oss.

Läs gärna Åke Bonniers senaste och sista brev om lärjungaskap och handling. Finns på engelska finska och svenska i Domkyrkan. Den heter: Det är inte kört och det är det som är poängen!

Välkommen till dop!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.