Till innehåll på sidan
Små lådor som sitter i en antik byrå.
Fotograf: Pixabay
Anna Yngvesson

Du och jag och våra texter

Hur började du skriva? Och vad skriver du? Oavsett om du skriver för byrålådan, drömmer om en bok, är språkpolis eller jobbar i Svenska kyrkan och publicerar på webben eller här på bloggen, bloggar jag för dig.

Jag delar med mig av skrivtips – och är personlig

Att skriva är personligt för de flesta av oss, för de personer vi är sätter spår i våra ord och formuleringar. Vissa texter mår bra av mycket personlighet. Andra mår bäst av att skalas av och stramas upp. I min blogg får du del av båda sorterna. Jag ska ge skrivtips, samtidigt som mina blogginlägg ibland drar in livet, och då blir de genast personliga.  

I nästa blogginlägg berättar jag om ett riktigt obehagligt misstag, som trots allt gav mig en bra läxa för resten av mitt skrivarliv.

Utgå alltid från klarspråk

En bra utgångspunkt för allt skrivande, tycker jag, är klarspråk. En del som jag pratar med tror att begreppet klarspråk är detsamma som begreppet lättläst – det vill säga mycket enkla formuleringar i korta meningar. Men det är inte samma sak.

Klarspråk är tvingande för myndigheter och offentliga verksamheter, men alla texter mår bra av klarspråk. Det beskrivs i språklagen och kan sammanfattas med att språket i en klarspråkad text är

  • vårdat – det följer våra svenska skrivregler
  • enkelt – det ligger nära talspråket
  • begriplig – anpassad för målgruppen.

Den sista punkten, begripligt, är kanske klurigast. Men jag tänker att om målgruppen enbart består av exempelvis läkare, kan texten gärna innehålla svåra medicinska ord. Är målgruppen folk utan medicinsk kunskap, får ordvalen lov att vara folkliga. Och om vissa medicinska ord är nödvändiga, då ska de förklaras.

Hur känns det med klarspråk, tycker du? Hoppas att du vill anta utmaningen att titta på dina texter och se om de är vårdade, enkla och begripliga.  


Allt du behöver veta om klarspråk

En röd blyertspenna.

Sverige har en myndighet som samlar in, bygger upp och sprider kunskap om språk och kultur i Sverige. Den heter Institutet för språk och folkminnen (Isof). Myndigheten kan ge dig och mig stöd och språkråd – är det inte fantastiskt?

Några lästips på Isofs webbplats

På webbplatsen hittar du mer om

Språklagen finns på riksdagens webbplats. Paragraf 11 handlar om just klarspråk, om dock kortfattat.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *