Till innehåll på sidan
Tomas Jarvid

Josef Jakobs son

Jesus jordiske far Josef liknar sin namne i gamla testamentet


Ängeln kommer till Josef i en dröm om natten. Målat av Mike Moyers

Jag har en fin serie bloggposter sedan förut här på Vandra Vägen om Josef, Jesus fosterfar. Jag har skrivit om Josef Davids son, Josef snickaren, Josef den föraktade gubben, den arge Josef och Josef teologen. Och säkert mer därtill på andra håll. Idag är jag äntligen redo att skriva något om ”Josef, Jakobs son”. Jag har länge funderat på de här sambanden men inte riktigt kunnat formulera det förrän nu tack vara Amy Jill Levine i boken ”Light of the world”.

Josef Jakobs son

Josef delar ju namn med Josef i gamla testamentet (känd till exempel från ”prinsen av Egypten”). Nu är det förstås så att väldigt många i bibeln har namn som så att säga ligger på namntoppen och delas av många. Men här finns nog mer än ett slumpmässigt sammanträffande.

Släktforskning

Tittar vi i Jesus släkttavla i matteusevangeliet så står det där att Josef var ”son till Jakob”. Och det var ju just det som också Josef i första moseboken var! Jag har skrivit här om att ”släktforska med Matteus” och om en massa oväntat spännande saker man kan läsa ut ur de listor som finns i både matteusevangeliet och lukasevangeliet med uppräkningar av Jesus förfäder.

Intressant här är att namnlistorna faktiskt skiljer sig åt. REDAN VID JOSEFS PAPPA. Lukas säger att Josefs pappa hette Eli. Och en rimlig tolkning skulle kunna vara att han kanske egentligen hette Eli men att Matteus tog sig friheter här med historieskrivningen för att leda våra associationer till ursprungsjosef i gamla testamentet. Matteus berättar sedan om Josef på ett sätt som påminner kraftigt om Josef den äldre.

Likheter mellan Josef och Josef

Josef drömmer. I 1 mosebok drömmer Josef om sin framtid som upphöjd över sina bröder (vilket retar dem oerhört). Han kan också tyda andras drömmar (till exempel faraos).

Den senare Josef drömmer om änglar som talar till honom. Både för att berätta för honom om att han trots allt ska gifta sig med Maria, och för att säga till honom att fly till Egypten och senare att det är säkert att återvända därifrån.

Josef hamnar i Egypten. I första moseboken hamnar Josef som slav i Egypten. Men det mynnar ut i att hans vistelse där leder till räddning för hela hans familj. Josef dör sedan i Egypten men vid uttåget under Moses bär israeliterna med sig hans ben för att så småningom begrava dem i det utlovade landet.

Josef den yngre flyr som sagt till Egypten och återvänder också därifrån. Det innebär räddning för hans familj som kommer undan Herodes. Detta anknyter också till ett större tema i början av matteusevangeliet där Jesus liv knyts ihop med Israels folks historia och särskilt med Moses. Berättelsen om Josef föregår ju den om Moses i tid.

Efraims stam. Josef i gamla testamentet är från Efraims stam. Det är inte Josef i nya testamentet men däremot bosätter sig Josef i Nasaret med sin familj och det ligger ungefär i det område som en gång Efraims stam hade. Detta är en ganska avancerad blinkning får man säga men för den bibelsprängde tidiga åhöraren av evangeliet kan man mycket väl ha noterat en sådan sak.

Svek och falska anklagelser

Slutligen kan man säga att Josef i gamla testamentet också har lite likheter med den senare Josef när det gäller det inre familjelivet. Josef blir ju sviken av sina bröder men han förlåter dem till slut. I Egypten blir han själv orättvist anklagad för att ha ofredat sin husmor sexuellt. I nya testamentet möter vi sedan Josef som har anledning att tro att Maria svikit honom och varit otrogen. Josef är förstås, eftersom han liknar sin namne, försonlig och vill ha fred. Maria är ju också oskyldig till att ha gjort något fel, vilket ju den gammaltestamentliga Josefs egen historia påminner om.

Det var till slut många likheter mellan Josef och Josef. Eller hur? Man kan fundera vidare på vad den historiska kärnan är. Var familjen i Egypten och så rättade Matteus till detaljerna för att framhäva det symboliska i det? Eller så kan man nöja sig med berättelsen som den står. Tänka att en vanlig styvfar kan få hamna i rollen som möjliggör världens frälsare att växa upp?

Hur tänker du själv om detta med Josef, Jakobs son? Skriv en rad och berätta!

Kommentarer

7 svar till ”Josef Jakobs son”

  1. Profilbild för matsobjansson
    matsobjansson

    På julmötet i Betania talade jag kort om Josef, och särskilt en som jag såg parallell med Jesus. Josef ”var rättsinnig och ville hemligen skilja sig från Maria” för att inte skandalisera henne, kanske utsätta henne för livsfara. Det kopplade jag till Joh 8 och Jesus som förlät äktenskapsbryterskan – och räddade hennes liv.

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Det tycker jag var bra. Jag har något liknande i någon av de andra Josefbloggposterna.

  2. Profilbild för Charlotte

    Åh men glöm inte de felaktiga välsignade sönerna. En av mina favoritgrejer med (GT)Josef, är när hans far ska välsigna hans söner och vill ge den äldste sonen den äldste sonens välsignelse, men Josef byter plats på hans händer.

    Nog finns det utrymme för att läsa in att (NT)Josef också ser att Jesus får rätt (den förstfödde sonens) välsignelse även om han de facto inte är Josefs förstfödde son.

    Eller är jag för fantasifylld?

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Du menar om man tänker att Josef har äldre barn men att Jesus ändå är den som får välsignelsen? Nej det har jag inte tänkt på.

      1. Profilbild för Tomas Jarvid

        Fast de poängterar ju att Jesus är förstfödd på olika ställen så det känns som att Jesus kanske är undantaget från att det är småsyskonen som tar täten?

  3. Profilbild för Thorsten Schütte
    Thorsten Schütte

    Intressant denna dubbelexponering igen med Josef ggr två!
    Och värst vad mycket du hann skriva på bloggen den veckan jag var off line hos dottern på Hisingen! 😉

    1. Profilbild för Tomas Jarvid

      Plötsligt händer det. Brukar ju ha någon årssammanfattning men 2022 är det knappt någon idé för att det är så lite spännande bloggposter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.