Ny chans att se Besa – the Promise


Besa - the PromiseUnder hösten var vi med i ett samarbete kring filmen BESA – the Promise, som fick sin Sverigepremiär i Röda Korsets folkhögskola i Skärholmen. Den berättar om en glömd del av historien om Andra världskriget: hur albanska muslimer gömde judar, ibland med fara för eget liv. Historien gestaltas genom två män, ättlingar till dem som räddade och dem som räddades. Besa är beteckningen på den albanska hederskod som innebär att man är skyldig att ta emot och skydda flyktingar.

Filmen visades i såväl Skärholmen som på Kista folkhögskola, i ett samarbete mellan de två folkhögskolorna, Svenska kyrkan i Skärholmen och Spånga-Kista, Forum för levande historia och Centrum för religionsdialog – allt på initiativ av stadsdelskontoret i Skärholmen. Det blev tre visningar med efterföljande panelsamtal, och samanlagt ett drygt hundratal personer såg filmen. Några reaktioner från publiken:

”Tack för att ni tagit hit en hoppfull berättelse! Det behöver vi”.

”Jobbigt att bli konfronterad med min bekvämlighet”.

”Hur vågade albanerna ta sådana risker? Hur kan man skydda främlingar och riskera sin familjs säkerhet? Jag vet inte om det egentligen är mod, plikt eller tokeri.”

”Fått lära mig om hat mellan judar och muslimer, men det finns tydligen andra kapitel.”

”Har aldrig sett företrädare för tre religioner på samma scen.”

”Hur kan mina barn träna sin solidaritet?”

Nu får den som missade dessa visningar en ny chans att se filmen då Samarbetsrådet för judar och kristna i samarbete med Katedralakademin och Centrum för religionsdialog visar filmen den 5 mars. Observera att filmen är på engelska och delvis textad på engelska – ingen svensk text.

Mer om filmenbesathepromise.org

Tid: Söndagen den 5 mars, 15.00 – 17.00

Plats: Nicolaisalen, Själagårdsg. 11 (Gamla stan)

Helene Egnell