2024

Same same but different

Fredrik funderar om (o)likheter i november 2024


På senare tid har jag vid några tillfällen haft anledning att fundera på vad det är som skiljer människor åt. Det beror förstås lite på vad man menar med det, men oftast har jag kommit fram till att det inte är så mycket som skiljer. Våra schablonartade kategoriseringar säger oftast inte så mycket när det kommer till de viktigaste värdena. Dessutom ställer kategorierna till mer skada än nytta.

Tänk om vi i stället skulle betrakta varandra som människor. Varken mer eller mindre. Inte svensk eller invandrare, inte kvinna eller man, inte ung eller gammal, inte homosexuell eller heterosexuell. inte same eller nybyggare, inte troende eller ateist… Människor rätt och slätt. Skapade till Guds avbild som vi kan läsa i bibeln. I den står det förresten så här på ett ställe: Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Kristus Jesus. Det låter klokt tycker jag.

Driving or drifting?

Fredrik funderar om att följa med strömmen i oktober 2024.


För några veckor sen var jag på prästmöte i Luleå. 190 präster på en samma plats i två dagar. Det var festliga gudstjänster och många goda möten med kollegor och kompisar. Men gissa om det pratades mycket! Präster är nämligen ganska vana att ta både plats och pratutrymme.

Desto mer spännande med ett av föredragen, som jag förstås inte kan återge i sin helhet. Det handlade bland annat om att inte alltid ta initiativet och styra skutan, utan istället följa med i det som sker, flyta med strömmen. Man behöver inte alltid vara den som styr, för det finns en poäng i att vara den som följer. Det blir lättare att vara där de andra är, det blir lättare att resa tillsammans. Kanske kan den som är van att styra tycka att man tappar kontrollen men ärligt talat så är det ju inte säkert det blir bättre bara för att jag har kontroll. I grund och botten, sett till vår relation till Gud så handlar det väl om att lita på att Gud för mig på rätta vägar, inte att det är jag själv som ska bestämma riktningen. Det är väl att leva i tillit på att Gud vill mig väl och leder mig rätt. Så funderar jag.

Olika är bättre

Fredrik funderar om oliktänkande i september 2024


Häromdan dammade jag av en övning som jag ofta gjorde i skolklasser när jag var skolpräst. Den här gången var det mina nuvarande arbetskamrater som fick göra övningen. Trots att det är lite komplicerat ska jag försöka förklara den lite kort. Det går ut på att var och en räknar hur många trianglar man ser i en mångtydig figur. Och resultatet blir olika, men då får man räkna igen tillsammans i en liten grupp med andra som kom till ett annat resultat. Det som alltid händer då är att alla kommer närmare det rätta resultatet. Syftet med övningen är att upptäcka att samarbete med de som tänker annorlunda som regel ger ett bättre resultat.

Jag tror vi har mycket att lära av den enkla övningen när det gäller våra liv.  Att inte bara respektera de som tänker annorlunda utan också förstå att de som inte tänker på samma sätt som jag kan bidra till ett bättre slutresultat om vi samarbetar. Tänk vilken potential som finns i oliktänkandet!

Får alla vara med?

Fredrik funderar om OS i augusti 2024


Det är OS-tider. En verklig högtidsstund för den som gillar att följa tävlingar i luftgevär 10 meter, kanotslalom eller artistisk gymnastik för att ta några exempel. När det gäller sporter som fotboll och friidrott så finns alldeles nog med TV-tid under året men tänk så många sportsliga prestationer som aldrig skulle få sitt utrymme i medierna om det inte vore för OS. Återkommande annonseras att Nyheterna bytt sändningstid eller så får vi se Antikrundan på play eftersom det tydligen är viktigare att kunna följa 90 händelselösa minuter i jakt på en fotboll när Albanien möter Paraguay i nåt mästerskap. Av någon anledning finns ett kommersiellt värde i ett sånt mästerskap och där det finns pengar finns det TV-tid. Men då det blir OS är andra principer viktigare. Att alla får vara med, och att de som inte vanligtvis får synas gör det helt plötsligt. Gemenskapen blir viktigare än kommersen.

Jag funderar på om vår livet i våra församlingar skulle kunna vara som OS: Alla får vara med, alla räknas och får lika mycket utrymme. En plats där gemenskap är viktigare än kommersiella intressen och där alla får synas lika mycket. Så funderar jag.

Hur värderar man förutsättningarna för livet?

Fredrik funderar om glesbygd i juli 2024


Här om sist blev jag inbjuden till ett sammanhang för att tala om förutsättningarna för att vara kyrka i glesbygd. Det fick mig att fundera för jag vill ju ändå ha nåt vettigt att säga.

Glesbygd är ett ord som ofta tolkas negativt. Det kan man förstå om man ser till samhällsservicen. Det är som regel långt för polisen när de ska dit där de behövs, och långt för den som ska till tandläkaren, får en remiss till sjukhuset eller ska föda barn. Med tanke på att den som bor i glesbygd betalar lika mycket skatt men får mindre av samhällets resurser så förstår man att det lätt blir negativt med glesbygd. Mindre viktiga saker är avsaknad av bilprovning, stormarknader, biografer och sånt som underlättar men inte är livsviktigt.

Men det finns mycket som är positivt i glesbygden också. Det är en närhet mellan människor trots ånga avstånd. Det finns storslagen natur med utrymme både för rekreation, återhämtning och aktiviteter. Det går att storhandla på mindre än halva tiden som det tar att göra det på stormarknaden och det händer inget särskilt om man lämnar bilnyckeln i bilen.

Det jag skrivit hittills är fakta, det är så som det ser ut. Men det svåraste att ta till sig om glesbygdens förutsättningar är att det finns så många berättelser som inte alltid stämmer, eller som inte ger hela bilden. Här om dan presenterades en undersökning (SVT Västerbotten) om varför svenskar inte kan tänka sig flytta norrut. Nästan hälften kan inte tänka sig göra det på grund av att det är kallt och mycket mygg. Ytterligare skäl handlade om inskränkta människor, för små städer, fula dialekter och långa avstånd. Det finns förstås några sanningar i svaren, men det är långt i från hela bilden. Och när ställningstaganden om norra landsänden i allmänhet eller glesbygden i synnerhet grundas på bristande helhetssyn så är det tråkigt och gör inte gott för den sanna bilden av glesbygden.

Jag förstår att samma resonemang kan användas för hur glesbygdsbon ser på staden och tycker givetvis det är lika fel, men med den lilla skillnaden att glesbygden alltid är minoritet som slår i underläge. Det var förresten Kjell Sundvall som fick kritik om att filmen Jägarna skulle ha presenterat normalbilden av den norrländske mannen. Hans svar var att tro att alla norrlänningar är som jägarna vore som att tro att alla Stockholmare är som Jönssonligan.

Vad sa jag då om att vara kyrka i glesbygd? Bland annat att det gör nåt med oss som bor i glesbygd då vi så ofta inte upplever att vi får samma förutsättningar som städerna. Min idé om vad den kristna tron har att ge är att den vill hjälpa oss att leva våra liv, så blev det en del prat om hur det påverkar kyrkans uppgift och verksamhet i glest bebodda områden.

Det handlar väl om att ge alla förutsättningar för att leva sina liv. Det handlar om rättvisa och människosyn. Så funderar jag i alla fall.

Finns det fabriker som tillverkar troll?

Fredrik funderar om transparens i juni 2024


Det här ordet trollfabrik har använts flitigt den sista månaden. Jag som är en funderare har funderat på vad ordet betyder. I sin enklaste förståelse borde det vara en fabrik som tillverkar troll. I den digitala världen är ett troll en som medvetet far med lögn och vilseleder. Så kan det ju inte va för trollen är ju de som jobbar i fabriken, och det som den tillverkar är ju lögnerna och villfarelserna.

Om vi tar hjälp av engelskan så får vi en annan förståelse. Det engelska ordet för trollfabrik är trolling factory. Trolling är fiske då man drar betet efter båten för att få napp. Trollfabrikerna slänger ut falsk information för att få napp, och när tillräckligt många nappar så får det spridning och blir viralt. Då har så många tagit till sig informationen så då är det nästan sant för att travestera Tage Danielsson.

När betet är politisk propaganda så blir det ett demokratiskt problem då budskapet är förvanskat och den verkliga avsändaren är dold. Det är svårt att förstå nåt annat syfte än att påverka demokratin på ett otillbörligt sätt. Det som verkar sant är inte alltid sant.

Skulle det vara rätt om jag som kristen skulle försöka påverka människor med lögner och falsk avsändare, för att få dem att tro? Givetvis inte. Transparens och tydlighet, svårare än så är det inte.

Så funderar jag i alla fall.

Livet vinner!

Fredrik funderar om vårtecken i maj 2024


Även om våren tar tid på sig det här året så finns det några säkra vårtecken. Det är dags att parkera snöskotern för sommaren, och köra ut sommarbilen ur vinterförvaringen. Allsvenskan har börjat om och det är färdigspelat i hockeyrinken, för övrigt med bästa resultat sett från min horisont. Vårtecknen i naturen har förstås att göra med var man bor. Här där jag bor är det dags att sluta gå på isen, och man börjar se gräset titta fram, eller en skogsslänt i söderläge. Vårfåglarna sjunger och det är redan ljust när man vaknar. Det är vår och livet tar ny fart.

Det är nog ingen tillfällighet att påsken är på våren. Även om påsken var tidig i år och våren dröjer lite så är det mycket som sammanfaller, och främst handlar det om livets kraft. Ljuset kommer åter och tränger undan mörkret. Värmen och ljuset ger förutsättningar för att växa. Livet vinner över döden. Jag funderar om påskens under ändå är det tydligaste vårtecknet?

Kan man tro på det orimliga?

Fredrik funderar om påskens under i april 2024


Saker som vanligtvis inte kan hända brukar vi bedöma som orimliga. Och om man tror på det som är orimligt så riskerar man att betraktas som dum. Det är orimligt att den som är död börjar leva igen, i alla fall är det inte det som vanligtvis händer. Men jag har bestämt mig för att tro på de berättelser som vi fokuserar på under påsken, alltså att Jesus som var död började leva igen. Så med risk för att betraktas som dum så är det ändå så, även om jag förstår att det är orimligt.

För nån vecka sen lyssnade jag på söndagsintervjun i P1 med Martin Modéus, vår ärkebiskop. Han pratade bland annat om mysteriet och på direkt fråga om han tror på uppståndelsen svarade han ja. På följdfrågan om hur det gick till svarade han att han inte vet. Det är väl vad ett mysterium är, alltså att vi inte kan förklara det som sker, även om vi vet eller tror att det har skett. Det är rätt så befriande när personer som man kan förvänta sig ha svar på tal säger att man inte vet.

Jag tänker att han ger en förståelig del i förklaringen till varför man kan tro på berättelserna om uppståndelsen. För mig handlar det dessutom om hur man definierar tro. I vår tid är tro ofta att bevisa eller hålla för sant. Då kan man bara tro på uppståndelsen om den går att bevisa. Men om tro i stället handlar om tillit och att lita på, då kan man tro på uppståndelsen för att man litar på att Gud bryr sig om oss och att det är det som berättelsen vill berätta för oss.

Så funderar jag. Dumt eller ej.

Blir det bättre upp och ner?

Fredrik funderar om att byta perspektiv i mars 2024


Svenska kyrkan kan framstå på många olika sätt, men en sak som är gemensam är att kyrkans grundläggande enhet är församlingen. Här där jag bor och jobbar så har två församlingar samverkat i pastorat sedan 2015. I det stora hela har det gått bra, men ibland så hörs röster att det var bättre innan pastoratsbildningen. Nu samtalar vi om huruvida än fler församlingar kunde samverka i pastorat och då finns både hoppfulla och tveksamma röster.

Jag vet inte bättre än nån annan vad som är det bästa beslutet i såna frågor. Men det jag har lärt mig i samtalen om de här frågorna är att det gör skillnad hur vi uttrycker oss och vad vi har för bilder av vad samverkan i pastorat är.

Om vi säger att ”ett pastorat består av två församlingar som slagits samman” så låter det på ett sätt. Om vi istället säger att ”två församlingar samverkar i ett pastorat” så låter det på ett annat sätt. Bara genom att vända på perspektivet låter det bättre trots att man säger samma sak. Dessutom gör det andra sättet mer rättvisa åt det som jag skrev allra först och som är bärande och grundläggande i ordningen för svenska kyrkan, nämligen att församlingen är den primära enheten i Svenska kyrkan.

I en enhetsstat bestämmer riksdan och i ett bolag bestämmer styrelsen, men i Svenska kyrkan tas besluten av den lokala församlingens styrelse.

Det är lite upp och ner, eller tvärtom. När vi vänder på det gängse perspektivet så händer nåt viktigt.

Det är ungefär som det är ibland med den kristna tron, till exempel när Jesus svarar på frågor i en del bibelberättelser: Svaret är ibland upp och ner, alltså tvärtom än vad den som frågade tänkt sig.

Jag funderar om det är så det bör vara om man ska sätta människor före organisationer?

Finns det sunt förnuft?

Fredrik funderar om samtycke i februari 2024


Jag läste en artikel i den lokala tidningen om en rättegång där den åtalade friades. Rätten konstaterade att man inte kan vara säker på att skadorna på offret hade uppstått frivilligt. Hade det gällt ett slagsmål hade inte frågan funnits, för skador vid slagsmål uppstår inte frivilligt.

Jag vet förstås inte vad som hände eller hur det gick till. I artikeln berättas att det var en man som anklagades för ett sexualbrott mot en kvinna, och om man nu överväger att använda det vi vanligtvis kallar sunt förnuft så borde samma principer gälla i det fallet, nämligen att skador inte uppstår frivilligt.

Jag förstår rättssäkerheten i att ingen ska dömas om det inte är säkerligen bevisat att den åtalade är skyldig. Men här kommer det verkligen i konflikt med sunt förnuft. Om bevisbördan helt och håller ligger på offret så blir det inte många domar.

Så tänker jag i alla fall.