Ett av de största brotten mot mänskliga rättigheter är det globala förtrycket mot kvinnor och flickor. Könsrelaterat våld är många gånger socialt accepterat och fler än 10 000 flickor könsstympas och över 30 000 flickor gifts bort – varje dag. Maggie, Mariam och Rehema bor i Egypten och kämpar alla för en förändring i kvinnors och flickors liv. Ingen flicka ska könsstympas!
I Egypten, framför allt på landsbygden, lever många kvinnor under strängt patriarkala livsvillkor. Kvinnor ses nästan som livegna och får endast värde genom äktenskapet. I samhället som Maggie, Mariam och Rehema bor i pressas kvinnor att könsstympa sina döttrar. Vanligtvis sker ingreppet när flickorna är i tre- till fyraårsåldern. Könsstympning är olagligt men många försvarar det genom att hävda tradition och vikten av att bli åtrådd på äktenskapsmarknaden. Könsstympning är ett ingrepp förenat med en mängd farliga och tragiska komplikationer som i vissa fall leder till döden. Act Svenska kyrkan samarbetar med lokala partner och läkare och föreläser om riskerna med ingreppen.
Ingen flicka ska könsstympas
Mariam är mamma till tioåriga Rehema. Hon är också sin yngsta dotters hjälte.
– Mitt namn är Mariam. Jag har åtta barn. När jag var liten fick jag inte gå i skolan och jag har aldrig lärt mig att skriva eller läsa. Ändå försörjer jag hela min familj. När jag fick ett lån från kyrkan och en yrkesutbildning, kunde jag starta ett eget företag och öppna en frisörsalong. Det har inte varit lätt men jag har alltid varit fast besluten om att mina barn ska få gå i skolan. Alla mina döttrar ska få utbildning, säger Mariam. Mäns förtryck av flickor och kvinnor sträcker sig dock långt utöver att bli berövad sin skolgång. Det förhindrar deras rörelsefrihet och utövar kontroll över deras kroppar och sexualitet.
Även om en kvinna är välutbildad är det förbjudet för henne att arbeta om hon inte har en man.
Maryam, Egypten
– Här där vi bor är livet tufft. Även om en kvinna är välutbildad är det förbjudet för henne att arbeta om hon inte har en man. Vi får heller inte gå ut långt utan sällskap av en man, förklarar Mariam. Mariam är själv könsstympad och det är också hennes äldsta döttrar.
– Hade det inte varit för den kunskap jag fått genom kyrkan hade jag kanske låtit omskära min yngsta dotter också. Min man och min pappa pressade mig hårt och ifrågasatte varför jag blint ville efterfölja västerländska normer. Men jag är inte blind. Varför skulle jag någonsin vilja skära bort en bit av min dotters kropp som Gud har skapat? Varför skulle jag någonsin vilja skada henne eller riskera hennes liv?
Sprider kunskapen vidare
Under sådana förhållanden som Mariam beskriver är vikten av att kvinnor får kännedom om sina rättigheter stor. För att uppnå verklig förändring är det också viktigt att kvinnor stöttar varandra, organiserar sig och vågar hindra skadliga normer från att föras vidare mellan generationer. Männen är långt svårare att påverka, menar Mariam. Hon sätter sitt hopp till yngre generationer om de får utbildning. Men hennes besvikelse över män i sin omgivning är tydlig.
– Män förstår inte och vet inte allt när det kommer till vad som är viktigt för kvinnor. Jag säger till de kvinnor jag möter att inte lyssna på sina män, för om det vore upp till dem skulle de inte bry sig om vi skadade våra barn.
Mariam är modig, hon kämpar för att ingen flicka ska könsstympas, och hennes dotter Rehema är stolt och tacksam över henne.
– Jag är inte rädd för att berätta saker för min mamma. Jag kan prata med henne om allt. Min pappa ville att jag skulle könsstympas men min mamma sa att hon skulle se till att han hamnade i fängelse om han gjorde det. Tack vare min mamma känner jag mig trygg och säker. Min mamma skyddar mig.
Rehema är engagerad i skolan och för sina vänner. Hon bryr sig mycket om andra flickor. Tack vare att hon har sin mamma som förebild, har Rehema lärt sig vikten av systerskap.
– Jag blir ledsen när flickor bråkar och talar illa om varandra. Jag tycker vi ska hjälpa varandra.
Rehema lär också sin mamma läsa och tränar bokstäver med henne så fort hon får en ledig stund. Nu sprider både mor och dotter medvetenhet bland alla de möter för att förhindra att fler flickor skadas.
– Jag pratar med alla kvinnor som kommer till min salong, säger Maryam. Jag frågar om deras döttrar redan könsstympats och varnar dem annars för riskerna. Många kvinnor blir övertygade om att de vill sluta med traditionen men männen fortsätter tjata. Även om männen inte är övertygade så har kvinnorna blivit det. Jag ger dem rådet att även om min man tjatade på mig skulle jag aldrig utsätta vår dotter för det. Det är så fel på alla sätt.
Kämpar för att ändra traditioner
På grund av just den situation som Mariam och Rehema vittnar om besöker Act Svenska kyrkans lokala partner, byar där de bjuder in till informationsträffar. Unga flickor bjuds in till samtal om sex och samlevnad, menstruation och om mäns våld mot kvinnor. Om träffarna inte kan ske i en kyrka sker de ibland på ett tak eller någon annan plats där flickorna får vara ifred.
Maggie Moheb arbetar nära Egyptens mest utsatta, unga flickor.
– Den största utmaningen vi har här är att flickor inte får gå i skolan. De får knappt lämna huset. Den äldre generationen tror inte heller på medicinsk vetenskap, så hälsovård och hygien är väldigt eftersatt bland flickor. Attityder sprids om att det är normalt att flickor är outbildade och till och med vissa sjuk- domar ses som normala för flickor att ha, säger Maggie.
Maggie arbetar hos Act Svenska kyrkans lokala samarbetspartner COCBLESS. Hon har en förmåga att nå fram till flickor och unga kvinnor även i områden där traditionerna är mycket starka och utbildningsnivån låg. Act Svenska kyrkan har också genom sitt stöd sett till att mamma Mariam kunnat utvidga sin verksamhet och kan försörja sig på sin salong trots att hon av samhället många gånger motarbetas. Steg för steg förändrar kvinnorna de skadliga traditionerna i sitt samhälle.
Text: Sanna Bülow, kommunikatör Act Svenska kyrkan