Gott nytt jubileumsår!

I år firar vi 800-årsjubiléet av mötet mellan S:t Franciskus och den egyptiske sultanen Malik al-Kamil. Mitt under brinnande korstågstid uppsökte Franciskus det muslimska lägret för att söka en annan väg än krigets: ett tidigt exempel på religionsdialog som inspirerar än idag.


Det var i september 1219 som Franciskus beslöt att uppsöka sultan Malik al-Kamal. Korsfararna planerade att inta fortet i Damietta för att få kontroll över Nilen, och de avfärdade Franciskus försök att övertala dem om att gå fredens väg. Franciskus och en medbroder begav sig då obeväpnade in i sultanens läger. De blev tillfångatagna och fördes till sultanen. Ingen vet exakt vad de talade om och hur de kommunicerade då troligen ingen av dem förstod den andres språk. Men mötet varade flera dagar, och det är uppenbart att de båda gjorde starkt intryck på varandra vilket vi skrivit om i ett tidigare inlägg.

Vi får säkert höra mera om detta möte under året som kommer, då det kommer att uppmärksammas i olika interreligiösa sammanhang världen över. Såhär på årets första dag vill vi påminna om Franciskus välkända bön. Den hållning den uttrycker ledde Franciskus att söka dialog med sultanen, och kan också idag vara en ledstjärna för religionsdialogen:

Herre, gör mig till ett redskap för Din fred. 
Låt mig bringa kärlek där hatet råder. 
Låt mig bringa förlåtelse där orätt har begåtts. 
Låt mig skapa endräkt där tvedräkt råder. 
Låt mig bringa sanning där villfarelse råder. 
Låt mig bringa tro där tvivlet råder. 
Låt mig bringa hopp där misströstan råder. 
Låt mig bringa ljus där mörkret råder. 
Låt mig bringa glädje där sorgen råder.

O, Mästare låt mig inte så mycket söka att bli tröstad som att trösta, inte så mycket söka att bli förstådd som att förstå, inte så mycket söka att bli älskad som att älska. 
Ty det är genom att ge som man får.

Det är genom att glömma sig själv som man finner sig själv. Det är genom att förlåta som man blir förlåten. 
Det är genom att dö som man uppstår till det eviga livet.

Helene Egnell