Under september åkte jag hem till Sverige för min mammas begravning. Det blev en fin stund då vi fick ta avsked och överlämna henne till den Gud på vilken hon levt i tro, och som löftet säger också fick dö i samma tro, och leva vidare i en annan dimension.
Det är alldeles säkert inte bara jag som upplevt stor omsorg och omtanke när en anhörig dör. Det är fantastiskt med alla som vill trösta, kramas och visa sin delaktighet på det ena eller andra sättet.
Det har också inneburit att jag återigen funderat över hur vi använder orden när någon dör. Man säger ibland att mamma har ”gått bort”. Det är ju onekligen så för hon har lämnat oss, med tanke på hennes sjukdom de senaste åren så lämnade hon oss stegvis redan innan hon dog. Men jag säger hellre att hon har ”gått hem”. I ljuset av den kristna tron är det ju det som sker: Hon har kommit hem till Gud.
Jag har ju både svenska och norska släktingar och vänner. När norrmännen ska visa sin delaktighet säger de ”kondolerer” vilket rent språkligt betyder att visa sin delaktighet. Svenskar säger oftare ”beklagar sorgen”. Vad man vill säga oavsett språk är tydligt, och det tar jag till mig med tacksamhet. Men med den kunskap jag har om människor och sorg så skulle jag säga att sorgen är inget att beklaga. Det är förlusten av den vi älskade som ska beklagas. Sorgen däremot, är en viktig process i hantera förlusten. Därför ska sorgen inte beklagas utan välkomnas.
Jerzy Einhorn formulerade några ord, som blev kända för allmänheten efter att Estonia sjönk, precis i dagarna för 25 år sen. De orden ger sorgen sin betydelse: ”Sorgen är det pris vi får betala för att vi älskar och uppskattar människor. Sorgen är därför trots allt något positivt, hur obegripligt svår sorgen ändå kan vara att uthärda – och måste få vara det. Livet är inte en självklarhet, inte en mänsklig rättighet. En svår stund som denna, lär oss att inse att livet inte är en gång för alla givet. Sorgen kan också lära oss att bättre slå vakt om livet. Bättre slå vakt om våra nära och kära, vänner, medmänniskor. Bättre slå vakt om varandra.”
4 kommentarer
Ingegärd Österberg säger
1 oktober 2019 – 10:07Tack Fredrik för tankar om livets slut sorg och vänner.
Mats Runhammer säger
1 oktober 2019 – 11:10Hej Fredrik. Jag som trodde jag var full lärd Låter klokt! Tror jag i fortsättningen väljer att inte beklaga sorgen. Kanske beklaga förlusten. Ha det gott och hälsa så gott!
Britten säger
1 oktober 2019 – 10:36Oj vad du är klok Fredrik! Jag har aldrig gillat uttrycket ” gå bort” .....låter inte slutgiltigt som det trots allt är. Beklaga förlusten så mycket bättre uttryckt.
Claes Knutson säger
8 oktober 2019 – 01:46Hej Fredrik! Instämmer helt i dina tankar. De första kristna martyrerna uttryckte dödsdagen som "Den Himmelska Födelsedagen." Jag tycker det är ett så positivt och hoppfullt sätt att se på livet bortom döden. Det blir en ny andlig tideräkning!